Jordi (19) vond rust in de islam
Wie zijn de jonge moslims en bekeerlingen die uit geloofsovertuiging naar Syrië gaan? Vast staat dat een aantal van hen uit Delft komt en dat één van hen de 19-jarige Jordi is.
Hij woont in de Delftse wijk Tanthof, niet ver van de wijk Buitenhof, van waaruit half februari een grote groep jongens naar Syrië vertrok. Ze verwijderden vrijwel tegelijkertijd hun Facebook-pagina's en vertrokken naar het Midden-Oosten.
De Facebook-pagina van Jordi bestaat nog wel. Onder zijn islamitische naam Abu Moussa zette hij er onder meer foto's op van een reis naar Mekka, vorig jaar.
Het huis in Delft waar Jordi met zijn vrouw en zoontje van een paar maanden woont, wordt al een tijdje in de gaten gehouden door de inlichtingendiensten. Mourad, voor zover bekend de eerste Nederlandse dode in Syrië, stond op hetzelfde adres ingeschreven. Andere Syrië-gangers kwamen er geregeld over de vloer.
Jordi had een ingewikkelde jeugd. Een drukke jongen met problemen, vertellen betrokkenen. Hij was bekend bij Jeugdzorg. In een opstel schreef hij vorig jaar: "Ik wilde altijd overal bij horen en altijd het middelpunt zijn."
Rust vond Jordi pas toen hij twee jaar geleden kennismaakte met de islam. "Mijn ogen waren meteen geopend." Hij ging er volledig in op, maar leek te twijfelen aan de te volgen koers.
Zo dook hij op in een filmpje van een omstreden beweging die de hele wereld islamitisch wil maken, maar hij wilde ook "de kloof dichten tussen allochtonen en autochtonen" - dat staat althans in de oprichtingsakte van de Stichting Perspectief die Jordi in december op het adres in Delft liet registreren. Wat hij precies met de stichting wilde, is onduidelijk.
Zijn gezin maakte hem blij, schreef Jordi vorig jaar: "Ik ben nu moslim en ik ben gelukkig. Ik leef met de dag, want het zou zomaar eens de laatste kunnen zijn."