NOS NieuwsAangepast

Eerste bezoek Obama aan Israël

Duizenden veiligheidsbeambten moeten het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan Israël en de Westelijke Jordaanoever in goede banen leiden. De reis staat in het kader van het "onverbrekelijke bondgenootschap" tussen Israël en de Verenigde Staten.

Maar Obama is niet in de hele regio welkom. In Ramallah en Bethlehem hebben Palestijnse demonstranten een portret van de president met schoenen bekogeld. Ook reden ze met een auto over z'n foto heen.

Palestijnen

Obama komt rond 11.30 uur Nederlandse tijd aan in Tel Aviv, waarna hij doorreist naar de ambtswoningen van president Peres en premier Netanyahu in Jeruzalem.

Ook spreekt hij op de Westelijke Jordaanoever met de Palestijnse president Abbas. Die wil dat Obama een rol speelt bij een bouwstop van de Israëlische nederzettingen, een groot struikelblok bij de vredesbesprekingen. Obama zei eerder al dat hij niet met een nieuw vredesplan naar de regio afreist, maar sommige analisten vermoeden dat de president wel wil bemiddelen.

Toespraak

Verder zal de Amerikaanse president tijdens zijn driedaagse reis een toespraak houden voor het Israëlische volk, waarmee hij zijn imago wil opvijzelen.

Het werd Obama niet in dank afgenomen dat hij het land niet al in zijn eerste termijn bezocht; hij komt nu voor het eerst in Israël. De laatste Amerikaanse president die het land bezocht, was George W. Bush, in het één na laatste jaar van zijn presidentschap.

Jordanië

Obama sluit zijn Midden-Oosten-reis af met een bezoek aan Jordanië. Met koning Abdullah, die als een bondgenoot van Amerika wordt beschouwd, zal hij het waarschijnlijk hebben over de oorlog in Syrië.

Meer dan 450.000 Syrische vluchtelingen zitten in opvangkampen in Jordanië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl