NOS NieuwsAangepast

Griepje kan tot ontslag leiden

Werknemers die na een kort ziekteverlof weer aan het werk gaan, worden soms zonder dat ze het weten, niet voor 100 procent beter gemeld. Dat blijkt uit klachten bij het nieuwe Meldpunt Verzuimbegeleiding van FNV Bondgenoten, waar de afgelopen 4 weken 3300 meldingen zijn binnengekomen.

Werknemers worden voor 1 procent "ziek gehouden". Na een jaar krijgen ze dan, omdat ze "ziek" zijn, ineens 10 tot 30 procent minder salaris. Na twee jaar kunnen ze worden ontslagen zonder extra kosten voor de werkgever.

Moeilijk te bewijzen

"Via de rechter is nauwelijks te bewijzen dat iemand gezond is. Vaak raken de verhoudingen ook zo verstoord, dat een gezonde werkrelatie niet meer mogelijk is", zegt FNV-bestuurder Gea Lotterman.

De vakbond vindt dat de marktwerking in de verzuimbegeleiding is doorgeslagen. "De Wet Poortwachter was bedoeld om werkgevers en werknemers samen te laten werken aan een oplossing bij ziekte. De werkgever zou een deel van de kosten moeten dragen", zegt Lotterman, "maar ze gaan er dus op deze manier mee om. Het gaat puur om kostenreductie".

Gebeurt vaak

Dit "administratieve ziekmelden" gebeurt veelvuldig en op verschillende niveaus. Het is ook een van de redenen dat veel werkgevers geen vast contract meer geven en bij vaste medewerkers deze eenprocentsroute volgen om goedkoop van mensen af te komen, aldus FNV Bondgenoten. "Het voelt echt als gepakt worden."

Met de uitkomst van het onderzoek stapt FNV Bondgenoten naar het bedrijfsleven en de politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl