NOS interviewt Verbruggen
"Ik zie wielrennen als een product. Je moet zorgen dat het er goed uitziet, je moet het kunnen verkopen."
Met die visie treedt de Nederlander Hein Verbruggen, voorheen marketingman bij Mars, in 1991 aan als voorzitter van de internationale wielerunie UCI.
Veertien jaar later is de wielersport groter en mondialer dan ooit. Dat is zijn verdienste. Maar in zijn periode had ook de Festina-affaire plaats. En reed Lance Armstrong naar zeven zeges in de Tour.
Interview zondag 17.00 uur
Hoe kijkt Verbruggen aan tegen de zaak-Armstrong en tegen wat het USADA bestempelde als 'het grootste dopingschandaal in de geschiedenis van de sport'?
En hoe ziet de Nederlander de - nu bekende - dopingproblematiek bij voormalig wielersponsor Rabobank?
Dione de Graaff en Gio Lippens ondervragen de oud-preses van de UCI in een live-interview op Nederland 1, zondagmiddag vanaf 17.00 uur.
Kritiek
De Nederlander, die van 1996 tot 2008 ook lid was van het IOC, gaf eerder al zijn mening aan Vrij Nederland en wielertijdschrift De Muur.
Tegen die media ging hij in op kritiek. Verbruggen zou zich teveel hebben ingelaten met Armstrong, die vaak voorinformatie zou hebben gekregen over wanneer hij en de US Postal-ploeg gecontroleerd zouden worden.
En de UCI heeft tot twee keer toe geld aangenomen van de Amerikaan. De officiële lezing luidde dat het geld betrof voor een antidopingmachine. "Je hebt een machine nodig en er komt een mecenas en die koopt die machine voor je. Het verdwijnt niet in de zakken van de UCI, het gaat naar een machine", luidt één van de verweren van Verbruggen.
Cortisonen
Armstrong is enkele malen - al dan niet met terugwerkende kracht - betrapt op dopinggebruik. De eerste keer tijdens de Tour van 1999. Er werden cortisonen aangetroffen bij de Amerikaan.
Na de positieve test leverde US Postal snel een doktersattest in, dat Armstrong het middel gebruikte tegen een zadelpijn. En daarmee was de kous af. Deze methode wordt in het huidige peloton nog altijd toegepast om cortisonengebruik toe te staan, zo bleek zaterdag uit een artikel in het AD.
Dertien jaar later zegt Verbruggen in Vrij Nederland: "Je moet toch ook een beetje menselijk blijven als een atleet betrapt wordt op cortisonen. Moet je je daar echt druk om gaan maken?"
Powerpointpresentaties
Waar de UCI zich wel druk om maakte, is verdachte bloedwaardes bij verschillende renners in een tijd dat er nog weinig reglementen waren.
De UCI kon er derhalve weinig tegen doen, maar ontbood wel vaak renners (Tyler Hamilton, Karsten Kroon) op het hoofdkantoor. UCI-arts Mario Zorzoli zei in een verhoor onder ede in 2005 dat belangrijke renners werden uitgenodigd als er verdachte waardes waren geconstateerd. En dat er een powerpointpresentatie van de UCI volgde.
"Aan de ene kant om onze strategie en onze filosofie op het gebied van preventie uit te leggen, en aan de andere kant om de gevonden waardes te tonen en de zorgen te delen over deze ongebruikelijke en hoogst verdachte waardes."
Nederland 1 en internet
Hoe kijkt Verbruggen met de kennis van nu aan tegen die handelswijze?
Zondagmiddag is het live-interview van Dione de Graaff en Gio Lippens met Verbruggen vanaf 17.00 uur te zien op Nederland 1 en NOS.nl.