NOS NieuwsAangepast

'Strengere wapenwetten, minder doden'

Staten in Amerika met strenge wapenwetten hebben minder doden als gevolg van vuurwapens, zo melden onderzoekers uit Boston. Klinkt heel logisch, maar in een land waar lobbyisten van de wapenindustrie veel invloed hebben, hoor je vaak andere dingen. "Guns don't kill people, people kill people" is een van de bekendste stokpaardjes. En daar zijn vele variaties op te verzinnen.

In het onderzoek is gekeken naar het aantal doden door vuurwapengeweld. De dodelijke geweldplegingen zijn naast het aantal wapenwetten gelegd, die per staat verschillen. Daaruit concluderen de onderzoekers dat staten met strenge wapenwetten zo'n 40 procent minder dodelijke slachtoffers hebben door vuurwapengeweld.

Wapenwetten en dodelijke slachtoffers door vuurwapengeweld in kaart gebracht:

Het aantal zelfmoorden met een wapen ligt volgens de onderzoekers ook lager. Iets wat andere onderzoekers nu alweer tegenspreken: in Massachusetts en Louisiana zijn er weinig beperkingen op wapenbezit, maar het aantal zelfmoorden met vuurwapens verschilt enorm.

De onderzoekers stellen zelf: "Ons onderzoek heeft geen oorzaak-en-gevolg relaties kunnen aantonen". Ook benadrukken zij het belang van meer onderzoek om te kijken of strengere wapenwetten echt werken, of dat ze ingevoerd zijn in staten waar er toch al weinig wapengeweld was. Het vuurwapendebat gaat dus nog even door.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl