28 jaar cel voor moorden Baflo
De asielzoeker die twee jaar geleden in het Groningse Baflo zijn vriendin en een motoragent doodde is veroordeeld tot 28 jaar cel. De rechtbank vindt dat er in beide gevallen sprake is van moord door Alasam S., de 25-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin.
Daarnaast vindt de rechtbank dat er sprake is van twee pogingen tot moord op dorpsgenoten, bedreiging van drie politiemensen en een poging tot zware mishandeling van een politieagente.
Volgens de rechtbank waren de handelingen in Baflo zo doelgericht en adequaat dat ervan uit moet worden gegaan dat de man daarbij enig besef had van datgene waarmee hij bezig was. Daarmee is sprake van voorbedachte rade en is moord volgens de rechtbank bewezen.
Toerekeningsvatbaar
De man is volledig toerekeningsvatbaar, zo oordeelt de rechtbank. Eerder zei een deskundige in het proces dat verkeerd medicijngebruik een mogelijke verklaring kon zijn voor de tweevoudige moord. Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden een levenslange gevangenisstraf tegen de man uit Benin.
Alasam S. sloeg in april 2011 zijn 29-jarige vriendin met een brandblusser dood in hun woning. Daarna schoot hij de motoragent met diens dienstpistool dood. Zes dagen voor het Groningse drama, oordeelde de Raad van State dat Alasam S. na tien jaar procederen uitgezet moest worden naar het Afrikaanse land Benin. Volgens eigen zeggen komt de asielzoeker daarvandaan.
De advocaat van Alasam S., Mathieu van Linde, is blij dat de rechtbank de eis van het Openbaar Ministerie niet gevolgd heeft. Wel vindt hij dat de rechter te snel van oordeel is dat er sprake is van volledige toerekeningsvatbaarheid.
Vervroegde vrijlating
Op Twitter kwamen na de uitspraak reacties als "28 jaar cel, dan is hij over 17 jaar al vrij". Volgens de advocaat gaan mensen daarmee te kort door de bocht: "Het feit dat hij een vreemdeling is en geen verblijfsstatus heeft in Nederland, betekent dat de voorlopige invrijheidsstelling niet zomaar op hem van toepassing is", aldus Van Linde.
De man zou voor vervroegde vrijlating in aanmerking kunnen komen, maar dat wordt altijd gecombineerd met uitzetting. Dat is volgens Van der Linde een probleem. "Dat is in de hele asielprocedure niet gelukt. Benin erkent hem niet als landgenoot en wil hem niet hebben, dus onder die voorwaarde kan hij ook niet eerder vrijkomen."
Van Linde weet nog niet of zijn cliënt in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.