Meeste huurders duurder uit
Door Gert-Jan Dennekamp en Jikke Zijlstra
Ruim driekwart van de corporaties gaat de inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren om financieel gezond te blijven. Een op de tien corporaties doet dat niet, omdat volgens hen de kosten niet opwegen tegen de inkomsten.
Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs 220 corporaties, die samen ruim 1,5 miljoen sociale huurwoningen beheren. Nederland telt in totaal 2,4 miljoen sociale huurwoningen.
Verleiden
Vandaag stemt de Eerste Kamer over de plannen van minister Blok voor Wonen om de huren te verhogen. Afhankelijk van het inkomen stijgt de huur met 4 tot 6,5 procent. Tot nu toe was de jaarlijkse huurverhoging gelijk aan de inflatie (zo'n 1,5 tot 2,5 procent).
Blok wil zo scheefhuurders verleiden naar een duurdere huurwoning of een koophuis te verhuizen. Naar verwachting gaat de Eerste Kamer akkoord. In dat geval zal 71 procent van de corporaties nog dit jaar de inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren; 6 procent doet dat in 2014.
Administratieve monster
Corporaties geven aan dat ze de extra inkomsten hard nodig hebben, omdat ze samen een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro aan het rijk moeten betalen. "Anders gaan we failliet", zo schrijven enkele corporaties. "Het gaat om het voortbestaan van de corporatie." En: "Wij zullen wel moeten, willen we ons huishoudboekje op orde houden."
Bijna 10 procent van de corporaties gaat de inkomensafhankelijke huurverhoging niet doorvoeren. Ze maken zich zorgen over de uitvoerbaarheid van het "administratieve monster". Ze vrezen dat de invoering van het systeem veel tijd en geld kost, en veel bezwaren en problemen op zal leveren voor huurders.
Belastingdienst
Ook vinden deze corporaties dat niet het inkomen van de huurder, maar de kwaliteit van de woning de huurprijs moet bepalen. "Inkomenspolitiek moet de belastingdienst uitvoeren."
13 procent van de corporaties weet nog niet wat ze gaan doen.