Zwitsers dwingen bonusaanpak af
De bonuscultuur in Zwitserland gaat hoogstwaarschijnlijk op de schop. De Zwitsers konden de afgelopen tijd in een referendum stemmen over het aan banden leggen van salarissen en bonussen van topmanagers. Ruim tweederde heeft voor gestemd.
Startpremies, gouden handdrukken en andere vertrekpremies worden verboden. Verder gaan aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven beslissen over salarissen en bonussen aan de top. Op het niet naleven van de wet komt een straf te staan van maximaal zes jaarsalarissen of drie jaar gevangenisstraf.
Veel discussie
"Men wil een einde maken aan het zelfbedieningskarakter van veel bedrijven; dat je elkaar aan de top een bonus geeft en dat die bonussen steeds hoger worden", zegt correspondent Wouter Meijer.
Het referendum maakte in Zwitserland veel discussie los. Het land is thuishaven van veel grote bedrijven en werkgevers hebben met een campagne van 6 miljoen euro geprobeerd Zwitsers te overtuigen om nee te stemmen. Volgens hen gaat het ten koste van banen. Ook de meeste politieke partijen steunden het voorstel niet.
"Maar veel mensen hebben er toch een beetje genoeg van", zegt Wouter Meijer. Recent was er bijvoorbeeld ophef over de farmaceut Novartis. De directeur zou 60 miljoen euro krijgen als hij niet zou overstappen naar de concurrent. Door de ophef zag hij daarvan af. De baas van de Duitse Bundesbank Axel Weber kreeg 4 miljoen euro toen hij naar de bank UBS overstapte.
Blij en opgelucht
Thomas Minder is de initiatiefnemer van het referendum. Zijn familiebedrijf was jarenlang toeleverancier van vliegmaatschappij Swissair. Toen Swissair twaalf jaar geleden failliet ging, werd zijn bedrijf bijna meegesleept.
Minder kwam erachter dat de vertrekkende directeur van Swissair een bonus van miljoenen Zwitserse franken kreeg en besloot iets te doen, met als eindresultaat het referendum.
In een eerste reactie zei Minder tegen de Zwitserse zender SRF dat hij blij en opgelucht is. Hij benadrukte ook dat nu de strijd in het parlement begint om de keuze van het volk om te zetten in wetgeving.