De bron: dopingarts Conconi
In de jaren zeventig begint professor Francesco Conconi uit het Noord-Italiaanse Ferrara met een experiment. Jaren later luidt zijn bijnaam 'Monsieur Sang'. Hij zou de leermeester worden van Armstrong-arts Michele Ferrari.
In de jaren zeventig gloreert Finland in de biatlonsport. Lasse Viren wint tweemaal goud op de Spelen van 1972 en 1976 en doet dat in recordtijden.
Conconi, professor biochemie, slaat het gade en begint te experimenteren. Hij begeleidt enkele atleten uit zijn eigen stad en al snel volgen resultaten en successen.
'Conconi-test'
Andere sporters klopten bij hem aan en toen zelfs instanties als de Italiaanse atletiekunie en het CONI om zijn diensten gingen vragen, kreeg het imperium van Conconi, alias Monsieur Sang, pas echt gestalte.
De in 1935 geboren Noord-Italiaan gold decennia lang als een soort wonderdokter. Voor de buitenwereld: zijn geheim bestond uit inspanningstesten. Maar achter gesloten deuren bleek al snel waar het echt om ging: bloeddoping. Het soort doping dat ook in de Finse langlaufsport gebruikt werd.
Eén van Conconi's prominente klanten, Francesco Moser, fietste in 1984 een nieuw werelduurrecord.
Bloeddoping en epo
Maar het ging niet alleen om bloeddoping. Conconi zou epo geïntroduceerd hebben in de sport. Zonder dat ooit officieel bewezen is dat hij doping verstrekte, staat wel vast dat verschillende Tour-winnaars tot zijn klantenkring behoorden.
Namen als Laurent Fignon, Stephen Roche, Miguel Indurain en Marco Pantani legden ooit de Conconi-test af. En naast Moser hoorden ook de Italianen Maurizio Fondriest, Mario Cipollini en Claudio Chiapucci tot zijn clientèle.
Vierhonderd namen
Volgens gegevens had hij meer dan vierhonderd klanten. De namen zijn niet allemaal bekend, aangezien Conconi elke klant een codenaam meegaf.
Van de Banesto-renners zijn wel meer bewijzen gevonden. De ploeg van vijfvoudig Tour-winnaar Indurain deed hoge betalingen aan Conconi.
En de Spaanse bus werd wel eens gesignaleerd bij de universiteit van Ferrara, in Noord-Italië.
Pensioen
In 2013 is Conconi, van wie bekend is dat hij ook zichzelf wel eens van epo voorzag in een amateurkoers, al enige tijd met pensioen. Interviews geeft hij niet meer. De 82-jarige voormalig professor biochemie leeft een teruggetrokken leven nabij Ferrara. Of hij de ontwikkelingen rond zijn meesterleerling Ferrari heeft meegekregen, is de vraag...