'Meteorietinslag kan iets met planetoïde te maken hebben'
Alsof de meteorietinslag in Rusland nog niet genoeg is, scheert er vandaag ook een planetoïde langs de aarde. Geen zorgen, dat gebeurt duizenden kilometers verderop. Hebben de meteoriet in Rusland en de planetoïde iets met elkaar te maken? Dat zou zomaar kunnen volgens docent sterrenkunde aan de Universiteit Leiden Ignas Snellen. En wat is eigenlijk het verschil tussen een meteoriet en een asteroïde? We vragen het hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke.
"Meteorieten zijn vaak niet alleen, maar reizen in groepen." Snellen voegt daar aan toe dat hij het idee heeft dat de ingeslagen meteoriet in een andere baan reisde dan de planetoïde Volgens de sterrenkundige moet de relatie worden onderzocht maar is het niet ondenkbaar.
Vincent Icke vindt het in elk geval "prachtig". Volgens Icke zou de meteoriet in Rusland een compacte steen zijn. "Ik zie weinig stukken die eraf breken. Het zou er een kunnen zijn van een meter of 5-6, misschien 10."
Planetoïde 2012 DA14
Gisteren sprak Icke nog bij De Wereld Draait Door, over de asteroïde 2012 DA14, die vandaag rakelings langs onze aarde scheert op ca. 27.000 km afstand. Over deze meteoriet die nu is gevallen zegt de professor: "Ik ben eigenlijk op mijn wenken bediend na mijn verhaal van gisteren. De kans dat er een meteoriet op de aarde valt en dat wij daarvan weten, is namelijk heel erg klein; dat gebeurteens in de tientallen jaren. De laatste keer dat er een brokstuk van een meteoriet in Nederland viel, was in de jaren 80-90 in Twente.
Dit soort kleine meteorieten zien wij niet aankomen en de kans dat wij merken dat zij op de aarde vallen is klein, want meestal vallen ze in zee en dan is het 'plons en klaar'."
Verschil?
Icke legt het verschil uit: "Het verschil zit 'm in de grootte. Een meteoriet is kleiner dan een planetoïde. Een planetoïde kan honderden kilometers groot zijn, de kans dat zo'n planetoïde de aarde raakt is heel klein: eens op de 20.000 jaar."
Is het gevaarlijk? "Het is pech als je hem op je dak krijgt, maar dat is echt ongelukkig," zegt Icke. De meeste schade ontstaat door de schokgolf die ontstaat als de meteoriet neerkomt, ramen die springen en zo."
Planetoïde, asteroïde: die termen worden nogal door elkaar gebruikt. Wat is wat?