Omega-6 mogelijk ongezond
Onverzadigde plantenvetten met omega-6 zijn waarschijnlijk niet zo gezond als lange tijd gedacht werd. Een nieuwe analyse van oude data laat zien dat hartpatiënten die verzadigde (dierlijke) vetten door plantaardige onverzadigde vetten met omega-6-vetzuur vervangen een grotere kans hebben om te sterven aan hart- en vaatziekten.
Tot nu toe werd altijd aangenomen dat omega-6-vetzuur, waarvan linolzuur het bekendste is, een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.
Controlegroep
Een team van onderzoekers uit de VS en Australië heeft oude onderzoeksgegevens opnieuw geanalyseerd met moderne statistische methoden. Het gaat om een studie naar 458 hartpatiënten in Sydney die tussen 1966 en 1973 gevolgd werden.
De helft van de groep werd gevraagd een deel van de verzadigde vetten die ze consumeerden te vervangen door plantaardige onverzadigde vetten met omega-6 en linoolzuur. De andere helft van de groep deed dat niet. Uit de analyse bleek dat de omega-6-groep meer kans liep om te overlijden aan een hart- of vaatziekte dan de controlegroep.
Dieetadviezen
De uitkomst van dit onderzoek werd ook naast de resultaten van andere studies gelegd. De conclusie van die meta-analyse was dat er geen bewijs bestaat dat omega-6-vetzuren goed zijn voor de gezondheid en dat ze mogelijk zelfs het risico verhogen op hart- en vaatziekten.
Volgens de onderzoekers kan deze conclusie grote gevolgen hebben voor dieetadviezen en gezondheidsaanbevelingen wereldwijd. Zo heeft de Amerikaanse Hartstichting onlangs nog de aanbeveling gedaan om meer omega-6-vetzuren te eten.