NOS NieuwsAangepast

Meegluren met de taxichauffeur voor de kortste route

Situatie: je moet vanaf Centraal Station naar locatie X en neemt een taxi. Al tijdens de rit zie je de meter flink oplopen maar omdat je de weg niet goed kent, kun je er niets van zeggen. Achteraf blijk de rit en stuk langer geduurd te hebben en moet je heel wat meer euro's neerleggen.

Nu is bovenstaand scenario natuurlijk niet de standaard, maar wel een veelgehoord verhaal. Een kaartenmaker heeft nu een app gelanceerd die de kortste (en dus goedkoopste) route laat zien.

Betrouwbaarheid

Met de app kun je met de chauffeur 'meekijken' of hij wel de snelste route neemt. En als de chauffeur je bevalt, dan kun je hem of haar aanraden aan anderen. Zo wordt de chauffeur ook meteen op betrouwbaarheid getest.

En dat is handig, want het imago van de betrouwbare taxichauffeur is nog altijd niet echt optimaal. De afgelopen jaren heeft de reputatie van taxichauffeurs wat deuken opgelopen. Uit cijfers van het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer blijkt dat er vooral wordt geklaagd over het gedrag van chauffeurs en de ritprijzen.

Commissie

Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal. Want de app komt niet zonder kosten: bij elke rit wordt er een commissie gevraagd. En hoewel Richard van der Veen, directeur van Taxicentrale Amsterdam, de app wel zitten, hij heeft ook zijn twijfels. "Je kunt nu al je eigen route bepalen. We vragen de klant vooraf of hij de snelste of de kortste route wil. Bij de snelste ga je bijvoorbeeld over de snelweg, maar maak je meer kilometers en is de prijs hoger. Bij de kortste route is het andersom."

Ook wijst Van der Veen erop dat de taxi-app geen rekening houdt met bijvoorbeeld wegomleggingen en het weer. Daarnaast zegt hij dat de klant bij een klacht niet terecht kan bij de kaartenmaker. Uiteindelijk moet je het toch doen met de taxicentrale.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl