'Verschillend boetetarief interessant'
De politiebonden ACP en NPB vinden het een interessante gedachte om agenten zelf de zwaarte van een boete te laten bepalen. De politie heeft nu alleen de keuze om wel of geen boete te geven.
Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid bracht het idee om verschillende tarieven te hanteren vandaag nog eens onder de aandacht.
"Het zou het draagvlak voor boetes kunnen vergroten als er verschillende tarieven gelden", denkt Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond. "Er moeten natuurlijk wel richtlijnen zijn. Het is niet zo dat een agent op straat zelf de hoogte van de boete moet kunnen bepalen, maar twee of drie tarieven, dat is een interessant idee om verder uit te werken."
Politiek
Ook Gerrit van de Kamp van de Politievakbond ACP vindt het een aansprekend idee. "Dezelfde overtreding kan onder verschillende omstandigheden worden begaan", zegt hij en dat kan tot uitdrukking worden gebracht in de hoogte van de boete.
Beiden vinden dat de bal bij de politiek ligt als het erop aankomt om het idee van Van Vollenhoven uit te werken. "De politiek moet dit willen", zegt Van de Kamp. "De politie wil Nederland graag veiliger maken, de politiek moet ermee aan de slag", aldus Busker.
'Doorgeschoten'
Vorige maand stelde politiechef Hans Vissers dat veel agenten vinden "dat we in Nederland doorgeschoten zijn met de boetes". Zo betaal je voor onnodig toeteren 250 euro, voor bumperkleven 240 euro en voor parkeren op een invalidenplek 340 euro.
Minister Opstelten zei toen dat Vissers zich niet moet bemoeien met de sancties, maar alleen met de uitvoering en naleving ervan.
De Stichting Maatschappij en Veiligheid staat al langer op het standpunt dat "het politie-optreden aan acceptatie zal winnen en de verkeersveiligheid in positieve zin wordt beïnvloed" als de politie rekening kan houden met de ernst van de situatie.