Hoogduin: interventiewet niet goed
De Interventiewet die het mogelijk maakt om bij banken met financiële problemen in te grijpen, is niet toereikend. Dat heeft voormalig directeur Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in het Radio 1-programma TROS in Bedrijf.
Hoogduin reageert daarmee op de onteigening van SNS Reaal door de Nederlandse Staat. Volgens de Interventiewet kan DNB al in een vroeg stadium ingrijpen bij een bank, als blijkt dat die in problemen dreigt te komen.
Volgens Hoogduin heeft DNB de Interventiewet, die sinds vorige zomer van kracht is, niet eerder gebruikt omdat die niet toestaat dat de regie werd overgenomen in de hele holding van SNS Reaal.
Omvallen
De bank-verzekeraar dreigde om te vallen door problemen bij dochtermaatschappij SNS Property Finance. De andere bedrijfsonderdelen draaien wel goed. Dat maakte de inzet van de Interventiewet onmogelijk.
Hoogduin vraagt zich vooral af waarom de wet niet is aangepast op dat punt, en of het ministerie van Financiën op tijd is ingelicht. "Op enig moment moeten ze geconstateerd hebben dat ze in plaats van een stevig wapen een klappertjespistool in handen hadden", aldus Hoogduin.
Bovendien is volgens de oud-directeur eerder afgesproken dat De Nederlandsche Bank voortaan sneller zou handelen bij problemen. Hij vraagt zich af of dat gebeurd is.
Volledig eigenaar
Het ministerie van Financiën en DNB wisten eind 2011 al van de problemen bij SNS Reaal en grepen gisteren pas in. De Staat onteigende alle aandeelhouders en is volledig eigenaar van de bank-verzekeraar.