Nog meer banen weg in de bouw
De hoge werkloosheid in de bouw zal nog verder toenemen. Sinds het uitbreken van de crisis vier jaar geleden is de werkloosheid in de bouw gestegen naar 11 procent.
50.000 fulltime banen zijn verloren gegaan en de komende twee jaar verdwijnen nog eens 27.000 fulltime banen. Dat verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Voor werknemers die ouder zijn dan 55 is de werkloosheid afgelopen jaar het sterkst gestegen, tot 17 procent. Volgens het EIB is het scenario van massale werkloosheid in de bouw werkelijkheid geworden.
Woningbouw
De productie in de bouw liep vorig jaar terug met 7 procent en dit jaar verwacht de sector een krimp van 5 procent. Het grootst is de teruggang bij de nieuwbouw van huizen, waar de productie in 2012 en 2013 terugliep met bijna 20 procent.
De woningbouw in Nederland steekt ongunstig af bij die in andere landen. In Europa doen alleen Spanje, Ierland en Portugal het slechter. In vergelijking met Duitsland, Belgie en Frankrijk is de terugval van de investeringen in de Nederlandse woningbouw uitzonderlijk groot.
Beleid
Volgens het EIB komt dat door het beleid van de overheid: door beperking van de hypotheekrenteaftrek en het opleggen van een heffing aan woningbouwcorporaties wordt er minder gebouwd.
Bij een klein herstel van de Nederlandse economie in 2014 kan de bouw zich in dat jaar stabiliseren. Het EIB verwacht pas in de periode 2015-2018 een herstel van de vraag, waardoor de woningbouwproductie weer van de grond kan komen.
In de rij
De voorzitter van Bouwend Nederland, Elco Brinkman, zegt in een reactie bij de KRO op Radio 1 dat de bouw weer op gang moet worden geholpen. Volgens Brinkman moeten daarvoor gemeenten de grondprijzen verlagen.
"Je hoeft niet ineens alle grond af te schrijven, maar daar waar de mensen nu in de rij staan, moet de prijs worden verlaagd", zei Brinkman. "Het verschilt per gemeente hoeveel er van de prijs af kan. Het 40 tot 50 procent zijn, maar soms is 10 procent al voldoende."