NOS NieuwsAangepast

FNV: kabinet schendt de afspraken

Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV vindt dat het kabinet het overleg met de vakbeweging en werkgevers frustreert. Bewindslieden schenden afspraken door ingrepen in de woningmarkt en de AOW zonder overleg door te voeren, zegt Heerts in de Volkskrant.

"Het is allemaal te omvangrijk, te desastreus", zegt de FNV-leider over de kabinetsmaatregelen. Volgens hem laat het kabinet geen ruimte voor sociaal overleg. "Het klinkt heel stoer, maar het is daadkracht zonder draagvlak. Wij mogen nu meepraten om alternatieven te bedenken, maar bewindslieden als Klijnsma en Blok fietsen daar direct dwars doorheen."

Geen versoepeling

"Hij laat weten dat de hypotheekregels onder geen beding worden versoepeld, terwijl in het Midwinteroverleg is afgesproken dat we daarover konden praten", zegt Heerts over Blok.

Klijnsma heeft volgens Heerts een AOW-brief naar de Tweede Kamer gestuurd "die geen enkele ruimte laat voor overleg". Er wordt volgens de FNV-voorman "niets ondernomen om mensen echt duurzaam te laten doorwerken, terwijl daar afspraken over zijn gemaakt".

Sluipmoordenaar

Heerts constateert dat het kabinet een "sluipmoordenaar" loslaat op de verzorgingsstaat. "De sociale zekerheid wordt steeds meer gebruikt om de staatskas te vullen." Werkgevers betalen 1,3 miljard euro meer premie voor de WW, terwijl de rechten van werknemers worden "gehalveerd", zegt hij.

Een tweede sluipmoordenaar is volgens Heerts het overhevelen van taken naar gemeenten, zonder daar extra geld voor uit te trekken. Hij vindt het terecht dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten wil laten doorrekenen of de kabinetsplannen financieel haalbaar zijn.

Op 19 december kwamen kabinet, werkgevers en vakbonden voor het eerst in een jaar tijd bij elkaar voor sociaal overleg. Bonden en werkgevers spraken toen van een goed begin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl