Groningers: geld NAM ondermaats
Kritische Groningers vinden dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) veel te weinig doet om de gevolgen van de gaswinning te compenseren.
De 100 miljoen euro die de NAM beschikbaar stelt voor preventieve maatregelen en schadevergoeding is 'een druppel op een gloeiende plaat', zegt de organisatie Groninger Bodembeweging die de klachten over schade door gaswinning inventariseert.
De bewoners van de regio rond Loppersum zijn bang dat hun huizen niets meer waard zijn. Ook zien zij niets in het voornemen van de NAM om de gebouwen in dit gebied bestendig te maken tegen aardbevingen.
De bewoners willen dat een onafhankelijke partij zich gaat bemoeien met de afhandeling van de schade als gevolg van de gasboringen.
Hevigere bevingen
De discussie rond de gasboringen laaide gisteren op nadat bekend werd dat de intensievere gaswinning in Loppersum kan leiden tot sterkere aardbevingen.
Tot dusver werd uitgegaan van bevingen van 3.9 op de schaal van Richter, maar uit onderzoek blijkt dat Groningen nu rekening moet houden met bevingen tussen 4 en 5 op de Richterschaal.
Burgemeester wist van niets
Vanmorgen bleek dat de burgemeester van Loppersum niet wist dat de NAM de gaswinning uit de bodem van zijn gemeente heeft verhoogd.
De NAM gelooft wél in de preventieve versteviging van kwetsbare gebouwen in het gebied. Ook zegt de gasexploitant te studeren op andere manieren om gas uit de Groningse bodem te halen, met minder verstrekkende gevolgen.
Laagcalorisch gas
Minder gas winnen is geen optie voor minister Kamp. Hij wijst daarbij op het economisch belang van de gaswinning voor Nederland. Bovendien zijn Nederlandse huishoudens afhankelijk van het gas voor verwarmen en koken.
Gas importeren biedt geen soelaas, omdat alle apparaten in Nederland afgestemd zijn op het laagcalorische Groningse gas.