Katholieke ziekenhuizen Keulen weigerden slachtoffer verkrachting
De Katholieke Kerk moet weer in de verdediging. Dit keer heeft het te maken met twee katholieke ziekenhuizen in Duitsland, die een verkrachte vrouw geen hulp boden zodat ze ook geen advies zouden hoeven geven over een eventuele ongewenste zwangerschap.
De krant Kölner Stadt-Anzeiger had een interview met dokter Irmgard Maiworm, die de vrouw als eerste zag op een Eerste Hulp-post. Volgens haar kwam het slachtoffer op 15 december bij haar. Ze vertelde Maiworm dat ze tijdens een avondje stappen het bewustzijn verloor en de volgende middag wakker werd op een bankje in een ander deel van de stad. Haar kleren waren vies en plassen deed pijn.
Maiworm dacht ze wel eens verkracht zou kunnen zijn en belde de politie. Ook belde ze twee ziekenhuizen voor een gyneacologisch onderzoek, maar daar kon ze dus niet terecht. Beide ziekenhuizen waren aangesloten bij de 'Stiftung der Cellitinnen' (hospitaalzusters), meldt de Westdeutsche Zeitung. De artsen zouden bang zijn om hun baan kwijt te raken. De krant schrijft dat een van de ziekenhuizen, na beraad bij de kardinaal, in november heeft besloten na verkrachtingen geen onderzoek te doen. Bij een eventuele zwangerschap willen ze namelijk niet de Morning After-pil voorschrijven.
Misverstand
In de Duitse media werd het groot nieuws. Dus zeggen de Stichting en het aartsbisdom van Keulen nu: niet waar. In een verklaring verklaring zegt het Aartsbisdom van Keulen dat ze dergelijke gevallen wél behandelen. Het zou allemaal om een misverstand gaan. Volgens een woordvoerder zijn ze de zaak wel aan het onderzoeken en zal dit nooit meer gebeuren.
Een politiewoordvoerder bevestigt bij de WDR dat de vrouw wel geweigerd is. Die omroep meldt ook dat het ministerie van Volksgezondheid wil onderzoeken of de ziekenhuizen de wet hebben overtreden.
Door: Helen