NOS NieuwsAangepast

KNAW: kritiek onderzoek neuroloog

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft kritiek op het onderzoek naar de wetenschappelijke artikelen van neuroloog Jansen Steur.

Gisteren kondigde het Medisch Spectrum Twente een onderzoek aan, dat gedaan wordt door de Medical School Twente. Die is gelieerd aan het ziekenhuis.

Volgens de KNAW is het onderzoek veel te moeilijk voor de Medical School Twente. President Clevers van de KNAW ziet liever dat het gedaan wordt door het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Wangedrag

Volgens het programma Nieuwsuur staat Jansen Steur bij minstens vijftig wetenschappelijke publicaties vermeld als (co)auteur in internationale medisch-wetenschappelijke tijdschriften.

Als blijkt dat zonder toestemming patiëntgegevens zijn gebruikt, is er volgens hoofdredacteur De Leeuw van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde sprake van "wetenschappelijk wangedrag".

Volgens De Leeuw moeten alle omstreden artikelen worden teruggetrokken.

Informatie

Ook de KNAW vindt dat het Twentse ziekenhuis alle tijdschriften moet benaderen waarin artikelen zijn verschenen waaraan Jansen Steur heeft meegewerkt. President Clevers vindt het belangrijk dat onjuiste medische informatie wordt rechtgezet.

Dat is volgens Clevers vooral belangrijk omdat op basis van zo'n artikel de behandeling wordt bepaald van patiënten over de hele wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl