NOS NieuwsAangepast

Franse troepen naar Mali

Door correspondent Koert Lindijer

Frankrijk heeft gisteravond troepen en materieel naar Mali gestuurd. Volgens ooggetuigen in Mopti en diplomaten in de hoofdstad Bamako arriveerde om 22.30 uur een Frans toestel met wapens en militairen in Mopti.

Dat is de laatste stad op weg naar het noorden in handen van het regeringsleger. Later in de nacht kwamen nog meer Franse toestellen in Mopti aan.

Drie radicale aan al-Qaida gelieerde islamitische groepen bezetten sinds mei vorig jaar het noorden van Mali, een gebied groter dan Frankrijk. Bij de hevigste gevechten sindsdien namen rebellengroepen gisteren de strategische gelegen stad Konna in. Hierdoor wordt ook Mopti bedreigd.

Vrijbrief

De Veiligheidsraad van de VN kwam gisteren in spoedzitting bijeen en riep op tot een spoedige belegering door een internationale troepenmacht in Mali. Deze resolutie kan worden uitgelegd als een vrijbrief voor Frankrijk om in te grijpen.

President Hollande zal later vanochtend een verklaring geven. Mali was vroeger een Franse kolonie. Het land werd in 1960 onafhankelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl