NOS NieuwsAangepast

Pensioen lager door belastingen

De uitkering van gepensioneerden gaat deze maand flink omlaag. Deze verlaging kan oplopen tot meer dan 5 procent.

Volgens de koepel van pensioenfondsen, de Pensioenfederatie, is dit het gevolg van een aantal belastingmaatregelen.

De verlaging heeft dus niets te maken met mogelijke kortingen die fondsen moeten doorvoeren als gevolg van een slechte financiële positie.

Loonheffing

Per 1 januari is het tarief van de loonheffing in de eerste loonbelastingschijf met 3,9 procentpunt verhoogd, naar 19,1 procent. Voor iemand met een maandelijkse bruto pensioenuitkering van 500 euro scheelt dit netto circa 20 euro per maand. Bij een aanvullend pensioen van 1000 euro loopt dat verschil op tot bijna 40 euro.

Boven op deze hogere belasting komt ook nog eens een hogere bijdrage op grond van de Zorgverzekeringswet. Die kost gepensioneerden nog eens zo'n 10 euro netto per maand. "Hoe hoger de pensioenuitkering, des te groter het nadelig effect van beide overheidsmaatregelen," aldus de Pensioenfederatie.

Gepensioneerden zullen daarnaast dit jaar nog eens geconfronteerd worden met mogelijke verlagingen als gevolg van de slechte financiële positie van fondsen. Enkele tientallen fondsen zullen in april ook nog kortingen doorvoeren. Die komen boven op de verlaging als gevolg van het overheidsbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl