NOS NieuwsAangepast

Familie overleeft bosbrand in water

Een Australische familie heeft deze week een grote bosbrand in Tasmanië overleefd door in het water onder een steiger te schuilen. Tim Holmes was samen met zijn vrouw en vijf kleinkinderen ingesloten geraakt door het vuur.

De grootouders pasten op de kinderen omdat hun moeder naar een begrafenis moest. Toen Holmes doorkreeg dat een grote brand hun huis bedreigde, was het al te laat om te vluchten.

Tornado's van vuur

"We zagen tornado's van vuur op ons afkomen", herinnert hij zich. "Het vuur kwam van alle kanten."

Holmes nam daarop de beslissing om onder de steiger bij zijn huis te gaan schuilen. Samen met zijn vrouw hield hij de kinderen, tussen de 2 en 11 jaar oud, boven water.

"Er was zo veel rook en as in de lucht dat we maar 20, 30 centimeter hadden. We konden net onze kin boven water houden om te ademen."

IJskoud water

Drie uur lang moesten de zeven zo blijven dobberen bij de steiger, in water dat opvallend genoeg ijskoud was. "Overal zag je vuur en explosies. Het was echt ongelofelijk. Alles brandde."

Nadat de vijf uit het water waren gekomen, belde Holmes eerst zijn dochter. Die had inmiddels vernomen dat haar familie ingesloten was geraakt door het vuur en vreesde het ergste. "Maar mijn gebeden zijn verhoord", aldus de opgeluchte moeder.

Geen doden

Bij de brand op Tasmanië gingen honderd gebouwen verloren. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl