CPB stelt kleiner basispakket voor
Het Centraal Planbureau stelt voor om het basispakket in de zorg te verkleinen. In het rapport De Prijs van Gelijke Zorg staat dat er moet worden ingegrepen omdat door de stijgende zorgkosten de solidariteit in de zorg onder grote druk staat.
Het CPB constateert dat hoger opgeleiden minder vaak gebruikmaken van de zorg, terwijl zij steeds meer moeten bijdragen aan de zorgkosten van mensen met een lagere opleiding.
Alleen basisschool
Mensen met alleen basisschool of een vmbo-opleiding maken gemiddeld gezien het vaakst gebruik van zorg. De kosten die zij maken staan gelijk aan 30 tot 40 procent van hun inkomen. Volgens het CPB loopt dat in de toekomst op naar zo'n 60 à 70 procent.
De hoge zorgkosten van mensen met een lage opleiding worden deels betaald door mensen met een hbo of universitaire opleiding. Gemiddeld de helft van hun uitgaven aan de collectieve zorgkosten gaat naar zorg voor mensen met een lagere opleiding.
Scheve verhouding
Door de stijgende zorgkosten neemt de noodzaak toe iets te doen aan de scheve verhouding tussen hoger en lager opgeleiden, stelt het CPB.
Als de lasten vooral bij de hogere inkomens worden gelegd, gaat dat ten koste van de economische groei. Als de lasten gelijk over alle inkomens worden verdeeld, zal tot 2040 een groot deel van de inkomensstijging van de lagere inkomensgroepen opgaan aan de zorg. Daarom zou een kleiner basispakket overwogen moeten worden, vindt het CPB.