NOS NieuwsAangepast

Epd: wat betekent het voor u?

Zorgaanbieders willen op 1 januari van start met een nieuw digitaal systeem, waarin patiëntengegevens kunnen worden uitgewisseld. Eerder werd een dergelijk plan door de Eerste Kamer afgeschoten. Als reactie daarop beginnen de zorgverleners hun eigen database.

Patiënten kunnen in het nieuwe systeem zelf aangeven of ze mee willen doen met het elektronisch patiëntendossier (epd) of niet. Hier vindt u een overzicht van de voor- en nadelen van zo'n epd, nieuwe stijl.

De voordelen:

De hulpverleners zien in een oogopslag hoe het met de gezondheid van de patiënt is gesteld, welke medicijnen hij gebruikt en waar hij allergisch voor is. Dat kan ook van belang zijn als je bijvoorbeeld betrokken bent in een verkeersongeluk of buiten je regio een acuut gezondheidsprobleem krijgt.Als een patiënt bij een andere of nieuwe dokter komt, beschikt deze over het juiste medische dossier.Daardoor verminderen de kansen op medische fouten of op verkeerde medicijnvoorschriften.Artsen kunnen efficiënter gegevens uitwisselen, zoals tussen huisarts en specialist.Het epd brengt structuur aan in de medische informatie die nu verspreid is over verschillende systemen. Er zijn ook geen onduidelijke handgeschreven opmerkingen meer mogelijk in het dossier.

De nadelen:

De gegevens in het dossier kunnen onjuist zijn of niet compleet. Omdat zorgverleners blindvaren op het dossier kan dat tot medische fouten of tunnelvisie leiden.Gevaar van schending van de privacy: vele tienduizenden zorgverleners kunnen je medische dossier inzien. Dat verhoogt de kans op misbruik of chantage. Wel zijn er per regio digitale schotten geplaatst, waardoor niet iedereen in heel Nederland kan meekijken. Ook is achteraf te zien wie het dossier heeft bekeken. Een landelijk systeem kan vroeg of laat gehackt worden: daarmee kunnen medische dossiers 'op straat' komen te liggen. Het is de vraag of de techniek nu al ver genoeg is om de dossiers adequaat te beveiligen.Bij elektronische dossiers ben je afhankelijk van de techniek. Als een netwerk platligt of de stroom valt uit, kan het dossier niet geraadpleegd worden.Epd 2.0 begint met huisartsen, apotheken en medisch specialisten. Maar wie sluit uit dat het in de toekomst niet ter beschikking komt voor uw zorgverzekering, bedrijfsarts, werkgever of hypotheekverstrekker?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl