NOS NieuwsAangepast

'R'dam' op handelsmissie in India

Door correspondent Lucas Waagmeester

Aan het 'Indira Dock' in hartje Mumbai ligt sinds dit weekend een klein stukje Nederlands grondgebied aangemeerd. Het marineschip de Harer Majesteits Rotterdam doet de Indiase miljoenenstad aan om bij te komen van de deelname aan de anti-piraterijmissie voor de oostkust van Afrika. Maar in de kantlijn heeft het bezoek nog een doel: handel drijven.

Zodra de Rotterdam was aangemeerd in Mumbai, kwamen zaterdag delegaties van de Nederlandse en Indiase defensie-industrie aan boord. Daar was het Nederland een beetje om te doen. Want India is op dit moment de grootste importeur van wapens en defensiematerieel ter wereld.

Ook Nederland is op die markt een grote speler: de zevende exporteur ter wereld. 250 Nederlandse bedrijven, goed voor 12.000 banen, zijn actief in de sector. "Nederland is een klein land, maar de traditie en opgebouwde kennis is heel interessant voor ons", zegt Raghavan Muralidharan van de defensietak van Tata, India's grootste bedrijf.

Paar honderd banen

India maakte de laatste jaren miljarden vrij om tientallen nieuwe marineschepen te bouwen. Door nieuwe internationale afspraken krijgt het land meer verantwoordelijkheid voor het veilig houden van handelsroutes over de Indische Oceaan. De Indiase industrie kan dus veel orders verwachten van de marine, maar het heeft niet alle kennis zelf in huis.

In dat gat hoopt Nederland te springen. Bedrijven als Fokker, Imtech en Thales waren dit weekend aan boord van de Hr. Ms. Rotterdam, om te proberen hun contacten met Indiase bedrijven te verstevigen. "Als we hier succesvol zijn, kan dat over een langere termijn een paar honderd banen opleveren in Nederland", zegt Gerard Mulders van Thales uit Hengelo. Dat bedrijf, vooral groot in het ontwikkelen van radarsystemen, werkt al langer met Indiërs samen.

Michiel de Ruyter

"Wij zijn een maritiem handelsland. Dat zit in onze genen, daar verdienen we ons geld mee." Ook Vice-Admiraal Matthieu Borsboom, commandant van de Koninklijke Marine, vloog naar Mumbai om de Rotterdam te verwelkomen. "90 procent van de handel, en dus onze welvaart, gaat over zee. Daarom is het voor Nederlanders zo natuurlijk dat we tegen piraten optreden."

De Hr. Ms. Rotterdam was dit weekend in Mumbai even zelf een varende handelsmissie. Maar dat vindt Borsboom volkomen logisch. "Daar waar wij kunnen assisteren bij het bevorderen van handelscontacten, doen we dat. Michiel de Ruyter werd 'diplomaat, koopman en krijger' genoemd, die drie-eenheid zie je nog steeds terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl