Pesten strafbaar? Een ronde langs de velden
Na de dood van Tim Ribberink staat pesten weer bovenaan de agenda. Pesten is verwerpelijk en verschrikkelijk, maar is het ook strafbaar? Met die vraag gingen we langs bij een advocaat, een hoogleraar, de politie en maakten we een rondje door het buitenland.
De advocaat
Volgens advocaat Korver is pesten nu al strafbaar omdat vrijwel alle vormen van pesten wel te vertalen zijn naar strafbare feiten zoals belediging, stalking, bedreiging of belaging. Hoe vaak pesters zo worden aangepakt weet Korver niet.
De hoogleraar
Hoogleraar Sackers van de Radboud Universiteit zegt dat Korver in theorie gelijk heeft, maar pesten blijft lastig aan te pakken. Pesten is heel moeilijk te bewijzen, zeker wanneer het met anonieme emails over het internet gaat. Bovendien zegt Sackers dat het een structureel karakter moet hebben en dat er een redelijk vermoeden van schuld moet zijn. Je kunt niet zomaar iemand beschuldigen van pesten.
De wijkagent
Boudewijn Mayeur is digitaal wijkagent bij de Politie Limburg. Hij zegt dat pesten nu niet strafbaar is: "als je nu aangifte komt doen van pesten dan kan de politie niets doen, omdat nergens staat wat pesten precies is. Volgens Mayeur kun je ook niet iedere opmerking van een pester als belediging beschouwen: "dat heeft ook veel met de beleving van de gepeste te maken. Niet iedereen ervaart hetzelfde bij een opmerking."
Het buitenland
In Amerika hebben 49 van de 50 staten wetten aangenomen waarin pesten strafbaar is. De 'No Child Left Behind' wet uit 2001 noemt pesten niet specifiek, maar stelt wel geld beschikbaar om de veiligheid op scholen te verbeteren.
Nadat in 2006 een 19-jarige serveerster zelfmoord pleegde, heeft de Australische staat Victoria ook een wet aangenomen die pesten strafbaar maakt, maar ook daar is twijfel of zo'n wet wel zin heeft. Pesten is heel moeilijk te bewijzen.
Naast de Verenigde Staten en Australië is pesten ook strafbaar in onder andere België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Spanje, Zweden en Canada.
Door: Tim