NOS NieuwsAangepast

Ongewenst? Rusland Blokkeert

Legale censuur in Rusland! Althans, dat vrezen mensenrechtenorganisaties. Russische websites kunnen vanaf vandaag legaal worden geblokkeerd door de regering. Als de inhoud niet bevalt, komt de website zonder rechtszaak op een zwarte lijst.

Volgens de Russische regering is de wet bedoeld om kinderporno en drugs- en zelfmoordpropaganda te voorkomen. Ook websites waar extremistische ideeën te vinden zijn kunnen op de zwarte lijst terecht komen.

Internetcensuur

Mensenrechtenorganisaties zijn sceptisch. Ze zijn bang dat de regering de wet zal misbruiken om te censureren. De regering bepaalt wanneer de inhoud van een site ongewenst is. De site kan dan direct worden geblokkeerd. "Internetcensuur", zeggen activisten.

Ook de Russische versie van Wikipedia protesteert tegen de wet. In juli, toen de wet besproken werd, ging de site een dag op zwart. Zij zijn bang dat ook Wikipedia zal worden geblokkeerd door de regering.

Yuri Vdovin, vice president van de mensenrechtenorganisatie Citizens' Watch zegt dat het een aanval is op de vrijheid van meningsuiting op het internet. "Er zijn uiteraard websites die niet zichtbaar moeten zijn voor kinderen, maar ik denk niet dat het daar bij blijft", zegt hij tegen de BBC. "De regering zal ook andere websites afsluiten. Elke website gericht op democratie loopt het risico offline te worden gehaald."

Volgens Vdovin zijn er ook veel fascistische websites die niet offline zijn gehaald. De regering vindt die websites niet interessant, zo zegt hij.

'Internet blijft vrij'

De regering vindt de ophef overdreven. De Russische minister van telecom zegt tegen een Russische nieuwsorganisatie dat "internet altijd een vrij territorium is. Het doel is niet om censuur toe te passen. Alleen websites die zich weigeren te houden aan Russische wetten worden geblokkeerd".

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl