NOS NieuwsAangepast

Sandy sloeg Caribisch gebied niet over

'Miljoenen Amerikanen zonder stroom, dijkdoorbraak legt Amerikaanse dorpen onder water, Obama roept rampgebieden uit.' Sandy is vertrokken en heeft haar sporen nagelaten, maar vergeten we het Caribisch gebied niet? Haïti, Cuba en ook andere landen in de Caribische streek hebben het zwaar te verduren onder de vernielingen die orkaan Sandy daar achterliet.

"De meeste agrarische gewassen, die nog over waren na Orkaan Isaac, zijn vernietigd tijdens Sandy", zegt minister-president Laurent Lamothe van Haiti. "Voedsel zal een probleem zijn." En ook de bananengewassen van Oost-Jamaica en de koffieteelt in Oost-Cuba hebben een harde klap gekregen.

Ramp na ramp

Sandy heeft in het Caribisch gebied voor bijna 70 doden gezorgd en dat dodental loopt nog steeds op. In Haïti, het armste land in de regio, zijn de meeste slachtoffers gevallen: zeker 52 mensen kwamen om.

Haïti werd niet direct getroffen door de orkaan, maar had vooral last van dagenlange regenbuien. Rivieren konden de hoeveelheid regen niet kwijt en stroomden over, met als gevolg dat grote delen van de oogsten werden vernield.

In de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, leefden nog zo'n 370.000 mensen in tentenkampen. Zij werden in 2010 dakloos door een verwoestende aardbeving. Volgens autoriteiten hebben 18.000 van hen dankzij Sandy opnieuw geen dak boven hun hoofd.

Lange weg te gaan

Voor Cubanen was Sandy met 11 doden en 130.000 verwoeste huizen de dodelijkste storm in zeven jaar. De grootste schade was in Santiago. President Raul Castro trok langs de zwaar getroffen gebieden en waarschuwde voor 'een lange weg naar herstel'.

En ook Jamaica werd zwaar getroffen: met een schade van ruim 16,5 miljoen dollar heeft het land moeite om het hoofd boven water te houden. "Al voor de orkaan hadden we te maken met ernstige economische uitdagingen. Dit is door orkaan Sandy alleen maar verergerd", zegt minister-president Portia Simpson Miller. Een lichtpuntje: "De toeristische resorts zijn niet hard getroffen, dus we kunnen nog steeds zaken doen."

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl