De kiezer: Bill, oud-Panter lid
Door Jacqueline Eckmann
Naam: Bill Jennings
Leeftijd: 62 jaar
Bill Jennings groeide op in Alabama. Verhuisde als kind met zijn familie naar Californië. Was van 1968 tot 1974 lid van de 'Black Panthers'. De militante, politieke organisatie voor zwarte Amerikanen die in 1966 in Oakland, Californië, werd opgericht.
Nu werkt hij vanuit huis als archivaris voor 'It's About Time', een stichting voor oud-Panterleden. In 2008 stemde hij voor Cynthia McKinney van de Green Party.
Museum
Het huis van Bill oogt als een museum. De muren hangen vol met foto's en schilderijen van bekende oud-panterleden. De kasten puilen uit met geschiedenisboeken over de 'Black Panthers' en 'African Americans'. Bij elke foto heeft Bill een verhaal. Een grote kamer op de eerste verdieping is volledig ingericht als bibliotheek.
Bill laat oude kranten zien, destijds door de 'Black Panthers' uitgegeven. Meer oude foto's, knipsels en boeken. Allemaal zorgvuldig op jaar, naam of op regio gearchiveerd. Er is ook beeldmateriaal. "Ik word door allerlei mensen gebeld. Zij weten inmiddels van mijn archief en willen feiten weten of namen en dat zoek ik dan voor ze op", legt Bill uit. De stichting geeft nog ieder jaar een kalender uit met oude foto's. De kalender van 2013 ligt al klaar.
Motief
Bill was student in Californië toen hij zich aansloot bij de 'Black Panthers'. "Ik moest eerst aan allerlei eisen voldoen voordat ik lid mocht worden. Ik moest hun krant lezen, boeken over Mao en Che Guevara.
Ik moest een wapen in mijn bezit hebben en ik moest meehelpen aan de verschillende sociale buurtprojecten die waren opgezet door de Panters. Projecten voor arme, zwarte schoolkinderen en ouderen", vertelt Jennings. "Op een gegeven moment ben ik gestopt met mijn studie, zodat ik al mijn tijd en aandacht aan de Panters kon geven."
Obama
Vier jaar geleden stemde Bill op Cynthia McKinney van de Green Party. "Ik was voor haar economische en sociale programma. Ze zette zich in voor de vrijlating van politieke gevangenen en ze was tegen de oorlog in Irak en Afghanistan." Uiteindelijk is Bill wel blij dat Obama het is geworden. "Het was altijd beter dan John McCain."
Tijdens de verkiezingen in 2008 was Bill in Ierland. "Ik keek de verkiezingsavond in de kroeg. Iedereen bleef tot diep in de nacht op en vierde de overwinning van Obama. In alle kranten was het voorpaginanieuws." Het verbaasde Bill.
Revolutionair
"Hoe ik terugkijk op 4 jaar Obama?" Bill zucht. "Het is een haat-liefde verhouding. Ik ben blij dat er een Democraat zit. Maar ik ben een revolutionair. Om echt dingen te veranderen moet het hele systeem weg. Obama maakt deel uit van het 'establishment'. Hij doet niet genoeg om dingen te verbeteren."
Volgens Bill moet Obama veel meer doen om racisme en de werkloosheid te bestrijden en het bankensysteem aan te pakken. "Maar zijn handen zijn gebonden. In het Congres komen ze er niet uit en daar kan Obama niets aan doen. Veel goede sociale programma's, voor jongeren bijvoorbeeld, zijn allemaal wegbezuinigd."
Verwachting
Aan de muren van zijn bibliotheek hangen grote posters van zwarte helden zoals Nelson Mandela en zelfs zanger Bob Marley. Obama ontbreekt. "Sommige jongeren denken dat hij de Messiah is. Maar wat kan hij nou? 'He's more an elected politician who happens to be black'. "Hij is meer een gekozen politicus die toevallig zwart is."
Bill gaat waarschijnlijk wel op Obama stemmen. Maar hij klinkt nog niet overtuigd. "Ik vind de kleine lokale wetsvoorstellen waarop in Californië in november gestemd mag worden, veel belangrijker. Maar ik stem in ieder geval niet op Romney."