Je overleden huisdier doneren aan de wetenschap
Wat doe je met je huisdier als die komt te overlijden? Ergens begraven, cremeren of bij de dierenarts achterlaten? Sinds 2010 bestaat er ook een andere optie: je huisdier ter beschikking stellen aan de wetenschap. De stichting Proefdiervrij en de Universiteit Utrecht gingen een samenwerking aan om proefdieren te vervangen voor overleden huisdieren. Nu is dat niets nieuws, maar deze proef is geevalueerd en veel mensen blijken hier gebruik van te maken. Stichting Proefdiervrij heeft in twee jaar tijd al 300 dieren gekregen.
"De dieren worden vooral bij snijpractica gebruikt, want studenten Diergeneeskunde moeten natuurlijk leren hoe een dier in elkaar zit", zegt de directrice van Proefdiervrij Marja Zuidgeest. "Vroeger werd het op proefdieren gedaan die daar speciaal voor werden gefokt en doodgemaakt, maar op deze manier kun je je huisdier nog een mooie bijdrage laten leveren."
Regels
Kun je je huisdier dan zomaar achterlaten bij de dierenarts? In principe wel, maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Zo mag het dier geen ziektes hebben gehad, waardoor het lichaam bijvoorbeeld vol zit met kankergezwellen. Ook mag het dier niet zwaarder zijn dan 25 kilo.
Als je huisdier overlijdt of je laat hem inslapen dan zorgt de dierenarts ervoor dat het dier vervoerd wordt naar de Universiteit Utrecht. "Je kunt beter zelf niet met je dier naar de universiteit gaan, want dan is het mogelijk dat het dier al aan het bederven is", zegt Zuidgeest tegen Radio 1.
300 dieren
Op dit moment wordt de proef alleen uitgevoerd in de regio Utrecht. "We krijgen ook veel telefoontjes van mensen uit andere regio's die hun huisdier willen doneren", zegt Zuidgeest. "Uiteindelijk is het de bedoeling dat in 2013 alle regio's in Nederland de mogelijkheid hebben hun huisdier te doneren."
Door: Esther