NOS NieuwsAangepast

'Meldkamer verstaat ook Fries'

Friezen die de regionale 112-meldkamer bellen, kunnen daar altijd terecht in het Fries. Dat zegt burgemeester Crone van Leeuwarden, die voorzitter is van de veiligheidsregio Fryslân.

Crone reageert op de ophef in de media die was ontstaan na de brand in Bozum. Volgens diverse media en de provincie Friesland verstond de meldkamer de melding niet, omdat die in het Fries werd gedaan.

Geen taalprobleem

"Ik heb de melder gesproken en er was geen taalprobleem. De man wilde niet persé Fries spreken. De meldkamer verstond de plaatsnaam niet goed en dacht dat de brand in Bolsward was in plaats van in Bozum. Dat kan ook in andere meldkamers voorkomen", aldus Crone.

De centralist heeft direct na de melding de plaatsnaam geverifieerd bij een collega en de brandweer naar de juiste plek gestuurd. Dat blijkt uit onderzoek van de Veiligheidsregio. Crone zegt dat de melding binnen 1 minuut 20 is afgehandeld. Daarmee is volgens de burgemeester aan alle eisen voldaan.

Provincie

Crone vindt dat de provincie voor zijn beurt gesproken heeft door te zeggen dat er een taalprobleem is in de meldkamer.

Een half jaar geleden zou er ook een probleem geweest zijn met een melding in het Fries. Crone heeft nu "nog duidelijker dan al het geval was" laten vastleggen dat er altijd iemand in de meldkamer aanwezig moet zijn die Fries verstaat en spreekt.

"We gaan daar bij het aannemen van mensen rekening mee houden en ook gaan we taalcursussen aanbieden aan personeel dat daar behoefte aan heeft. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl