NOS NieuwsAangepast

Nederlanders op missie in N-Korea

Voor het eerst sinds het aantreden van de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, brengt een Nederlandse overheidsdelegatie een bezoek aan het streng-communistische land. Ambtenaren van Economische Zaken en vertegenwoordigers uit de agrarische sector beginnen vanochtend aan het bezoek.

De 'fact finding'-missie heeft zowel een zakelijk als een humanitair tintje, zegt landbouweconoom Doeke Faber. Zo wil de delegatie onderzoeken hoe Nederland een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de voedselvoorziening in Noord-Korea. Het land produceert zelf niet genoeg en is afhankelijk van voedselhulp. Volgens een recent VN-rapport is tweederde van de 24 miljoen Noord-Koreanen ondervoed.

De missie borduurt voort op een aardappelteelt-project van de Universiteit van Wageningen. Sinds 2004 werken aan de universiteit twee Noord-Koreaanse wetenschappers aan de verbetering van de aardappelteelt. Op hun beurt reizen wetenschappers uit Wageningen naar Noord-Korea waar ze onder meer trainingen geven over het bestrijden van aardappelziektes en nieuwe biologische aardappelrassen introduceren. Het project loopt nu drie jaar en is onlangs voor nog eens drie jaar verlengd.

'Bloemen-minded'

Ook andere mogelijkheden voor economische samenwerking worden onderzocht. Faber hoopt dat Noord-Korea de ramen wat wil openzetten. Hij ziet een afzetmarkt voor zaden, aardappelen en ook sierteelt, volgens hem is Noord-Korea "erg bloemen-minded".

In het verleden was de kritiek op vergelijkbare missies dat Nederlanders niets in het communistische land te zoeken hebben. "Je kunt ervoor kiezen om er niet gezien te worden tot er een fatsoenlijk regime is", zegt Faber. "Maar je kunt ook goede wil tonen, kijken wat we kunnen betekenen voor de voedselvoorziening. Als we zo het leven wat draaglijker kunnen maken voor de mensen daar, dan heb ik er geen enkele moeite mee.

Band met China

Noord Korea lijkt onder de nieuwe leider heel voorzichtig wat meer open te staan voor samenwerking met andere landen, zegt China-correspondent Marieke de Vries. "Zo zijn de banden met China ook geïntensiveerd. De machtige oom van Kim Jong-un, Jang Song-thaek, bracht eind augustus een bezoek aan Peking om een reis van Kim aan het land voor te breiden. De twee landen willen een speciale economische zone tussen de twee landen verder ontwikkelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl