'Fortis kocht Hooijmaijers om'
Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis
De voormalige Fortis Bank heeft Ton Hooijmaijers in zijn tijd als gedeputeerde betaald om huisbankier van de provincie Noord-Holland te worden. Dat staat in de tenlastelegging in de strafzaak tegen Hooijmaijers.
Fortis is een van de grote namen uit de lijst van bedrijven en personen die Hooijmaijers zouden hebben omgekocht in ruil voor gunsten van de provincie Noord-Holland. Hem zou 6000 euro zijn beloofd als Fortis huisbankier van de provincie zou worden. Bovendien zou hij nog courtages en provisies hebben gekregen over andere transacties en werd hem meer dan 7000 euro direct betaald.
'Onschuldig'
Volgens Hooijmaijers klopt de tenlastelegging niet. In een mail aan het zakenblad Quote zegt hij dat hij onschuldig is en dat het Openbaar Ministerie zaken uit het verband trekt. "Men somt tal van projecten en bedragen op die er helemaal niets mee te maken hebben. Helaas kan ik voor nu alleen maar zeggen dat ik onschuldig ben en graag een onderzoek wil en zelf ook gehoord wil worden door de rechter."
Fortis is overgenomen door ABN AMRO. Die bank is niet bekend met het verhaal en zegt dat er een onderzoek wordt ingesteld.
Ballast Nedam
Een ander groot bedrijf dat geld zou hebben betaald aan Hooijmaijers is Ballast Nedam. In een reactie laat de bouwer weten dat het verhaal ook daar onbekend is. Er worden gekeken of er aanwijzingen zijn terug te vinden in de administratie.
Verder zijn er wat kleinere projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven die zouden hebben geprobeerd bij Hooijmaijers in de gunst te komen. Ze deden dat onder meer om woningen te kunnen bouwen in de Bovenkerkerpolder in Amstelveen en om grond te verwerven in de Lutkemeerpolder, het gebied waar nu een nieuwe snelweg wordt aangelegd, de Westrandweg tussen de A9 en de A10-Noord.
Valse facturen
Gedeputeerde Hooijmaijers, zijn vrouw en een makelaar worden vervolgd voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en witwassen. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 1,6 miljoen euro. Hooijmaijers zou het adviesbureau van zijn vrouw en een makelaar uit Amsterdam hebben ingeschakeld om valse facturen te versturen. Hooijmaijers was als gedeputeerde verantwoordelijk voor Financiën en Ruimtelijke Ordening. Hij moest in 2009 opstappen toen de provincie Noord-Holland tientallen miljoenen was kwijtgeraakt bij de Icesave-affaire.
Het OM doet nu al twee en een half jaar onderzoek naar de praktijken van Hooijmaijers. Eerder deed het al invallen bij vastgoedondernemingen als Fortress en Adriaan van Erk. Op 18 oktober moeten Hooijmaijers en de medeverdachten voor de rechter verschijnen in een regiezitting.