NOS NieuwsAangepast

Kogel succesvol verwijderd uit hoofd activiste van 14

De 14-jarige Malala Yusufai is succesvol geopereerd. Artsen haalden een kogel uit het hoofd van de Pakistaanse activiste. Artsen vertellen aan BBC dat het meisje buiten levensgevaar is. Gisteren werd de voorvechtster voor onderwijs voor meisjes door de Taliban neergeschoten. Rechts zie je de eerste beelden na de aanval.

Het meisje werd naar een ziekenhuis gebracht, waar een arts meldde dat haar verwondingen meevallen. Een ander meisje raakte ook gewond; ook zij is buiten levensgevaar. Het incident gebeurde in het noordwesten van Pakistan, in de Swat-Vallei.

Aanslag opgeëist

De Taliban hebben de aanslag opgeëist. Ze noemen het werk van Malala 'obsceen'. "Dit is een hoofdstuk dat gesloten moet worden. Daarom hebben we deze aanval uitgevoerd", aldus een woordvoerder van de Taliban.

Tegenover persbureau AP gaf een lokale politiechef een verklaring. "Een man met een baard vroeg aan een groepje leerlingen bij school wie Malala was. Een meisje wees naar Malala." De activiste zou daarop hebben ontkend dat zij Malala was. "Toen schoot de man beide meisjes neer", aldus de politie.

Dagboek

Malala is geen anonieme Pakistaanse puber. In 2009 werd ze bekend toen ze voor de BBC een dagboek bijhield over haar leven onder de Taliban. Die hadden toen net de macht gegrepen in de Swat-Vallei en sloten onder meer alle meisjesscholen. Volgens Malala was het een zeer angstige periode.

De Taliban werden uit het gebied verdreven en Malala kreeg een onderscheiding voor haar getoonde moed. Ze werd ook genomineerd voor een internationale onderscheiding voor de vrede.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl