NOS NieuwsAangepast

DNB: vastgoed vaker taxeren

De Nederlandsche Bank (DNB) denkt dat de waarde van vastgoed bij banken niet realistisch is. Doordat de helft van de taxaties ouder is dan een jaar, kunnen de tegenvallers en verliezen op vastgoed nog verder oplopen. DNB wil daarom dat banken op zijn minst jaarlijks de waarde laten controleren door een onafhankelijke taxateur.

In het halfjaarlijks Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) heeft DNB het over "een bron van zorg". In het rapport (.pdf) beschrijft de centrale bank de belangrijkste risico's en gevolgen voor de Nederlandse financiële sector.

"Bij de banken is een potentieel gevaar dat verliezen oplopen en de noodzakelijke bufferversterkingen vertragen." Bij verzekeraars en pensioenfondsen staat nog eens respectievelijk 11 en 20 miljard euro aan vastgoedfinanciering uit.

Leegstand

Steeds meer kantoren en bedrijfspanden staan leeg en de prijzen dalen al vier jaar op rij. Vooral banken lopen steeds meer risico, omdat zij veel commercieel vastgoed financieren. Banken hebben in de sector een kleine 80 miljard euro uitstaan. Op de woningmarkt heeft naar schatting ruim 20 procent van de Nederlandse woningbezitters een huis dat minder waard is dan hun hypotheek.

In het rapport wordt beklemtoond dat de economie al vijf jaar lang zwak is en dat dit het consumenten- en producentenvertrouwen ondermijnt. De kredietrisico's voor de banken worden groter en die problemen hebben weer gevolgen voor overheden, schrijft de centrale bank.

Hoeveelheid geld

Aan de ene kant is DNB tevreden over de financiële buffers van de Nederlandse banken, maar aan de andere kant is de ruimte om nieuwe tegenslagen op te vangen krap en blijft het voor banken moeilijk om geld op te halen op de kapitaalmarkten.

De kredietverlening aan het bedrijfsleven is teruggelopen, net als het aantal verstrekte hypotheken. De jaren van uitbundige kredietverlening zijn voorbij, de economie herstelt zwak en de huizenmarkt ligt nagenoeg stil.

Daarnaast remmen banken kredietverlening af om hun buffers te verbeteren, omdat zij tegenover geld dat wordt uitgeleend ook kapitaal moeten aanhouden. Als de economie en daarmee ook de kredietgroei weer aantrekt, "zal deze spanning klemmender" worden, vreest DNB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl