Nobelprijs voor stamcelonderzoek
De Nobelprijs voor Geneeskunde is toegekend aan de Brit John B. Gurdon en de Japanner Shinya Yamanaka. Zij hebben volgens het Nobelcomité baanbrekend onderzoek gedaan op het gebied van stamcelontwikkeling.
De twee wetenschappers doen onderzoek naar klonen en het opnieuw programmeren van cellen. Gurdon kloonde in de jaren 60 een kikker met alleen een eicel.
Yamanaka lukte het in 2006 om een huidcel opnieuw te programmeren, zodat er met die cel nieuw weefsel zoals hersenen, nieren of een lever kunnen worden geproduceerd.
Ongeloof
Yamanaka zei in een telefonisch interview met een medewerker van het Nobelcomité dat hij zeer verrast en vereerd is met de prijs. Toen hij te horen kreeg dat hij de Nobelprijs voor Geneeskunde had gewonnen "kon ik het niet geloven".
De Japanse wetenschapper hoopt dat zijn stamceltechnologie over een aantal jaren daadwerkelijk mensen beter kan maken. Volgens het Nobelcomité zorgden de ontdekkingen van Gurdon en Yamanaka voor een revolutie.
"De wetenschap kijkt dankzij de twee wetenschappers op een totaal andere manier naar hoe cellen en organismen zich ontwikkelen", schrijft het comité in een persbericht.
940.000 euro
De onderscheiding voor Geneeskunde is de eerste Nobelprijs die dit jaar wordt uitgereikt. De komende tijd worden ook de Nobelprijzen voor Natuurkunde, Scheikunde, Economie en Literatuur bekendgemaakt. De winnaars krijgen een medaille en bijna 940.000 euro.