NOS NieuwsAangepast

'Uitzetting Guineeërs omstreden'

Door Reinalda Start en Margriet Brandsma

Nederland werkt samen met omstreden politieambtenaren uit het Afrikaanse Guinee om asielzoekers uit dat land Nederland uit te kunnen zetten. De papieren die die ambtenaren tegen betaling uitgeven zijn helemaal niet geldig.

Guineeërs in Nederland vertellen verhalen over mensen die in een hotelkamer moeten komen of op het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daar wacht hen een delegatie uit het Afrikaanse land. De asielzoekers krijgen dan reispapieren, waarmee ze uitgezet kunnen worden. Die delegaties komen op verzoek van de Dienst Terugkeer en Vertrek naar Nederland.

Alsnog tegengehouden

Een vrouw die papieren had gekregen voor kinderen werd bij de grens alsnog tegengehouden, omdat de passen niet waren afgegeven door een consulaat of ambassade. Deze gang van zaken wordt in een interne rapportage van de marechaussee bevestigd.

De Dienst Terugkeer en Vertrek bevestigt dat er dit jaar vijf keer een delegatie naar Nederland is gekomen. De dienst noemt de delegatie uit Guinee een taskforce, aan wie zo'n veertig vreemdelingen zijn voorgelegd.

Volgens vreemdelingenadvocaat Frank van Haren staat de Dienst Terugkeer en Vertrek onder grote druk van de politiek om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten en grijpt daarom naar deze middelen.

Zwarte lijst

Daarbij komt nog dat de Guineese politieambtenaren die de omstreden reisdocumenten verstrekken ooit op een zwarte lijst van de VN stonden. Die lijst is opgesteld naar aanleiding van gewelddadige gebeurtenissen in Guinee.

Volgens Van Haren zijn ze daar niet vanaf gehaald omdat ze onschuldig zijn, maar vanwege gebrek aan opsporingscapaciteit.

Niet in Guinee geboren

De asielzoekers waren al eerder door de IND naar de Guineese ambassades in Brussel en Berlijn zijn gestuurd, maar kregen daar geen reisdocumenten. Vaak gebeurt dat omdat hun kinderen niet in Guinee zijn geboren en dan geen recht hebben op een Guinees paspoort.

De Guineese ambassade in Brussel vindt dat justitie onderzoek moet doen naar de manier waarop mensen worden teruggestuurd.

Lees hier het verhaal van de Guineese Adama Cissé.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl