NOS NieuwsAangepast

Geen gelopen race in Venezuela

Door buitenlandredacteur Sandy Verhoeve

Het is voor het eerst sinds Hugo Chávez' verkiezingsoverwinning in 1998 dat de oppositie in Venezuela een serieuze bedreiging vormt voor de links-populistische president. Politiek analisten denken dat het met de presidentsverkiezingen zondag nog alle kanten kan opgaan.

De 'revolutionair' Chávez ligt volgens de meeste peilingen nog steeds op kop, maar het verschil met zijn tegenstrever zou nog maar zo'n 10 procent zijn. Daar komt bij dat de meeste zwevende kiezers een voorkeur lijken te hebben voor Chávez' rivaal Henrique Capriles. De centrum-rechtse gouverneur van de deelstaat Miranda maakt daarmee een meer dan theoretische kans de flamboyante Chávez na 14 jaar presidentschap te verslaan.

Dialoog

Het contrast tussen beide heren is groot. De 40-jarige Capriles is jong en atletisch; Chávez loopt tegen de 60 en kampt met zijn gezondheid. De jurist en ex-burgemeester Capriles is geen briljant spreker, maar wel een echte aanpakker. Waar Chávez op bombastische wijze de revolutie en het einde van het kapitalisme predikt, heeft de pragmaticus Capriles het vooral over concrete zaken, zoals het aanleggen van nieuwe wegen en het verbeteren van onderwijs.

Capriles is praktiserend katholiek, maar heeft joodse wortels. Leden van zijn familie kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Chávez schoffeert zijn rivaal regelmatig met antisemitische uitlatingen. Maar Capriles laat zich niet uit het veld slaan.

In plaats van de confrontatie aan te gaan met zijn opponent, zoekt hij de dialoog met de kiezer. Gedwongen door het feit dat de media in handen zijn van de staat, reist hij het hele land door, van deur tot deur. Het blijkt een tactiek die aanslaat. Overal waar hij komt, wordt hij met groot enthousiasme ontvangen.

Of het genoeg is zal moeten blijken. Chávez aanhang is groot, met name op het platteland. Daar hielp hij de allerarmsten met sociale hulpprogramma's. Hun toekomstperspectief en zelfvertrouwen namen toe. Net als hun loyaliteit jegens de president.

God

Chávez wil graag nog eens 6 jaar regeren en hij weet: het is nu of nooit. Vorig jaar werd hij in Cuba behandeld voor een geheimzinnige tumor. Daar is hij deze zomer op miraculeuze wijze van genezen.

Sindsdien richt hij zich geregeld publiekelijk tot God. Om hem te bedanken dat hij gezond en wel in staat is (lees: 'in staat is gesteld') de dringende problemen in zijn land op te lossen. Het is een magische boodschap waar zijn aanhang niet ongevoelig voor is. En als Chávez daar ook nog als een popster bij danst en zingt, is het feest compleet.

Het komt de president van pas dat de discussie over zijn gezondheid andere pijnlijke zaken naar de achtergrond heeft gedrongen. Zaken waar Chávez na 14 jaar nog steeds geen antwoord op heeft, zoals de gigantische misdaad, corruptie en bureaucratie in het land.

Op 7 oktober zal blijken in welke presidentskandidaat de Venezolanen het meeste vertrouwen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl