Nu extra betalen voor stroom straks
We moeten binnenkort misschien meer gaan betalen om stroomuitval in de toekomst te voorkomen. Twee energiebedrijven zeggen dit in het Financieele Dagblad. Dat komt doordat de omschakeling naar groene stroom meer geld gaat kosten.
In de toekomst zal het lang niet altijd zeker zijn dat er genoeg wind- of zonne-energie voorhanden is om altijd aan de vraag en de behoeften van huishoudens en bedrijven te voldoen. Om dat tekort in capaciteit op te vangen zullen er toch gewone gas- en kolencentrales nodig zijn. In Europa zijn conventionele energiecentrales echter de laatste jaren in rap tempo stilgelegd of ontmanteld door de opmars van groene stroom.
Winter
Energiebedrijven moeten honderden miljoenen investeren om dat op te vangen, maar dat geld is er niet. De kans is daarom groot dat huishoudens en bedrijven een extra heffing op hun energierekening moeten gaan betalen, zeggen de energiebedrijven GDF Suez Nederland en EON Benelux in het FD.
Zonder dit soort buffercapaciteit zullen we volgens die bedrijven in de toekomst te maken krijgen met stroomtekorten, bijvoorbeeld in de winter als de zon minder schijnt en het minder waait.
Verbieden
De huidige energieprijzen zijn te laag om buffercentrales te bouwen of draaiende te houden. Bovendien is groene stroom flink gesubsidieerd en levert dus te weinig op om dergelijke reservecentrales neer te zetten. Topman Ruud Bos van GDF Suez noemt de kans reëel dat ons land over een paar jaar al te maken krijgt met black-outs, stroomuitval en -onderbrekeningen omdat er te weinig capaciteit is.
Het besluit om kerncentrales te sluiten na de kernramp in Fukushima maakt de situatie extra onzeker. In Duitsland en België wordt erover gedacht om energiebedrijven te verbieden onrendabele centrales te sluiten als daardoor de energievoorziening in gevaar komt.