NOS NieuwsAangepast

UMC: niet snijden bij borstkanker

Het UMC in Utrecht is begonnen met een onderzoek naar de behandeling van borstkankerpatiënten met ultrageluid. Het ziekenhuis verwacht dat een kwart van alle mensen met een borsttumor in de toekomst geen operatie meer hoeft te ondergaan. Afgelopen vrijdag is de eerste patiënt behandeld met ultrageluid.

Het Utrechtse academisch ziekenhuis zegt hiermee een wereldprimeur te hebben. Dat wordt bevestigd door het kankeronderzoekscentum NKI/AVL uit Amsterdam, dat zelf ook onderzoek doet naar de mogelijkheden van ultrageluid, maar minder ver gevorderd is dan het UMC.

Verhitting

De behandeling bestaat uit het verhitten van de borsttumor waardoor de kankercellen vernietigd worden. Het lichaam ruimt de resten zelf op. Tijdens de behandeling wordt een MRI-scan gemaakt, waardoor de artsen de plek van de tumor kunnen bepalen en de temperatuur in de gaten kunnen houden.

De patiënt wordt lokaal verdoofd en mag dezelfde dag nog naar huis. Daarna volgt nog wel een serie bestralingen. Het ziekenhuis verwacht dat de nieuwe techniek veel minder belastend is voor patiënten dan een operatie waarbij in de borst gesneden wordt.

Voorwaarden

De behandeling met ultrageluid is alleen geschikt voor patiënten met een kleine tumor die niet is uitgezaaid. Onderzoeksleider Van den Bosch van het UMC verwacht dat 25 procent van alle mensen met borstkanker op deze manier behandeld kan worden. Dan gaat het in Nederland jaarlijks om zo'n 3000 personen, merendeels vrouwen.

In de onderzoeksfase worden de patiënten na de behandeling met ultrageluid overigens ook nog geopereerd. Dit is een veiligheidscheck om te zien of de tumor inderdaad helemaal is verdwenen.

Toekomst

Onderzoeker Van den Bosch denkt dat de nieuwe behandeling over enkele jaren de standaard wordt voor de doelgroep met een relatief laag risico.

In Nederland krijgt een op de negen vrouwen borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl