NOS SportAangepast

Europa behoudt Ryder Cup

De Europese golfers hebben de Ryder Cup gewonnen.

De bekerhouder zorgde voor 'The Miracle of Medinah' door in de singles de Amerikanen op schitterende wijze voorbij te streven: 14,5-13,5,

Europa ging de laatste dag in met een schier uitzichtloze 10-6 achterstand, maar het twaalftal van captain Jose Maria Olazabal gaf niet op. Als eerbetoon aan de vorig jaar overleden golflegende Severiano Ballesteros waren de Europeanen in het donkerblauw gekleed en dat leek hen een flinke dosis energie te geven.

Luke Donald en Paul Lawrie zorgden voor een uitstekende start en tekenden voor de eerste twee Europese punten, maar de achterstand leek nog te groot.

Poulter en Rose zorgen voor momentum

Ian Poulter en Justin Rose gaven de ploeg het zo benodigde momentum. Beiden leken hun partij tegen Webb Simpson en Phil Mickelson te verliezen, maar met een paar weergaloze putts pakten beiden een onverwacht punt.

Ineens kregen de Amerikanen last van knikkende knieën en dat was vooral bij Jim Furyk te merken. Hij gaf zijn partij tegen Sergio Garcia uit handen en plots stond Europa virtueel op winst.

In de voorlaatste confrontatie viel de beslissing. Martin Kaymer, al een tijdje hopeloos uit vorm, klopte Steve Stricker waarna de begeerde buit binnen was. Tot slot gaf Tiger Woods de winst nog uit handen, waardoor Europa zelfs won.

"Deze is voor Seve"

Captain Jose Maria Olazabal was zeer geëmotioneerd na afloop. "Ik kan alleen maar even aan mijn vriend Seve denken. Deze is voor hem", kon de Spanjaard nog net uitbrengen. "Dit is zo'n speciaal evenement, dit zie je nergens anders. Dit is met stip de mooiste overwinning uit mijn carrière, mooier dan mijn twee Majors."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl