NOS NieuwsAangepast

Campagne tegen brand bij ouderen

De Brandwonden Stichting en de brandweer beginnen een campagne speciaal gericht op ouderen.

Tijdens de Nationale Brandpreventieweken plaatsen meer dan 4000 vrijwilligers rookmelders bij ouderen die dat zelf niet meer kunnen. Ook geven ze ouderen voorlichting over hoe ze een brand kunnen overleven.

Brandweerkorpsen gaan met een container waarin een woningbrand wordt nagebootst bij 65-plussers langs, zodat ze leren wat ze moeten doen als er brand is. Ook controleert de brandweer samen met thuiszorgorganisaties de brandveiligheid in woningen.

Vergrijzing

Volgens de Brandwonden Stichting stijgt door de vergrijzing het aantal 65-plussers dat door brand om het leven komt.

Lector brandpreventie en voorzitter van de Brandpreventieweken, René Hagen, heeft berekend dat in 2030 bijna 50 procent van alle doden door woningbrand boven de 65 jaar zal zijn. Nu is dat nog bijna een derde.

Ouderen hebben vaker lichamelijke problemen en kunnen daardoor minder snel vluchten uit een brandend huis. Verder hebben ouderen vaker ongelukjes in huis. Hagen: "Het zijn toch de kaarsjes, het roken en het koken waarbij bijvoorbeeld de kleding vlam vat."

Hulpmiddelen

Ook de groeiende praktijk om mensen langer op zichzelf te laten wonen leidt tot meer doden door brand onder ouderen, zegt René Hagen. Hij vindt dan ook dat er beter over de brandveiligheid moet worden nagedacht als ouderen hulpmiddelen krijgen.

"Je kan bij iemand wel een traplift plaatsen, maar dan weet je dat die persoon slecht ter been is en dus tijdens een brand moeilijk kan vluchten. Daar zou je rekening mee moeten houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl