Minister wil maatregelen Facebook
Is Facebook medeverantwoordelijk voor de rellen in Haren? De minister van Consumentenbescherming in Duitsland vindt van wel.
Volgens minister Ilse Aigner moet Facebook zich wel degelijk aantrekken wat er vrijdagavond in het Groningse dorp is gebeurd. Zij wil dat het netwerk maatregelen neemt waardoor gebruikers niet per ongeluk aan een massa mensen bekendmaken dat ze een feest geven.
Privacy-instellingen
Het sociale netwerk heeft als uitgangspunt een zo groot mogelijk bereik en daar zijn de instellingen ook op gericht. Je moet vrij veel moeite doen om je uitnodigingen select te houden. Als je bijvoorbeeld een evenement aanmaakt, kun je kiezen tussen drie opties: openbaar, vrienden of alleen genodigden. Kies je voor 'alleen genodigden', ben je er nog niet. Je moet dan nog het vakje 'Gasten kunnen vrienden uitnodigen' uitvinken als je niet wilt dat Jan en alleman straks bij je op de stoep staat.
Minister Aigner wil dat Facebook de privacy-instellingen verandert, maar volgens haar is het concern daartoe niet bereid. Wel heeft de Europese Facebook-directeur Richard Allen een handleiding beloofd, maar die is er nog altijd niet.
'Niet opzettelijk'
In Duitsland is al vaker een privéfeest per ongeluk openlijk aangekondigd. In juni kwamen 22.500 mensen af op een 'Facebookparty' in Backnang. In juli moest massaal worden ingegrepen in Konstanz. De politie eist 227.000 euro van de persoon die het feest op Facebook aankondigde.
Het meisje uit Haren dat via Facebook uitnodigingen verstuurde voor haar 16de verjaardag heeft de instellingsprocedure niet goed doorlopen. Samir Bashara, fractievoorzitter van GroenLinks in Hoorn, vindt dat het meisje geen blaam treft. Wat haar is overkomen, had iedereen kunnen gebeuren, zo stelt hij op de Facebookpagina van Project X Haren, waar hij haar een hart onder de riem probeert te steken. "Jij hebt namelijk niet zoveel verkeerd gedaan en al helemaal niet opzettelijk."
Invasie
Maar of de zogeheten Project X-party's verleden tijd zijn als Facebook de privé-instellingen verandert, is nog maar de vraag. Want in het geval van Haren speelt nog een ander aspect mee. Nadat het meisje haar uitnodigingen had verstuurd, stuurde één van haar vrienden haar uitnodiging door naar één van zijn vrienden. En die lichtte op zijn beurt zijn 500 vrienden in over het feestje. Dat staat in een brief waarin de ouders van het meisje buren en buurtbewoners waarschuwden voor de ophanden zijnde invasie in hun wijk.
"Nog diezelfde vrijdag hebben wij de uitnodiging van internet gehaald, maar toen was het kwaad al geschied. Op Facebook waren inmiddels door anonieme derden zogenaamde "events" geopend waarop mensen zich kunnen aanmelden voor het feest", schrijven de ouders.