Geen Frans verbod stierenvechten
Stierenvechten is niet in strijd met de Franse grondwet. Dat heeft het Constitutionele Hof in Parijs bepaald.
De Franse wet verbiedt wreedheden tegen dieren, maar voor "plaatselijke tradities die lange tijd voortduren" wordt een uitzondering gemaakt. Tegenstanders van stierenvechten vinden dat onterecht en stapten naar het Hof.
Een speciaal college van 'wijzen' heeft nu bepaald dat de wet gehandhaafd blijft.
Niet verbaasd
Claire Starozinski, president en oprichter van de Alliance Anticorrida, zegt in een reactie op de uitspraak dat ze teleurgesteld is maar niet verbaasd. Volgens haar is het Hof onder druk gezet door de regering. "De regering heeft een afgezant naar het Hof gestuurd die pro stierenvechten is. Daarnaast liegen de publieke verklaringen van politici er niet om", aldus Starozinski.
"De minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, heeft onlangs in de Midi Libre (krant in Zuid-Frankrijk, red.) gezegd dat hij van stierenvechten houdt en dat ook andere leden van de regering liefhebbers zijn. De minister zei ook dat hij de mogelijkheid heeft om projecten tegen stierenvechten te dwarsbomen. Dus de beslissing van vanmorgen verbaast mij niet. Er is duidelijk druk uitgeoefend."
Unesco
Vorig jaar april keurde het Franse ministerie van Cultuur een voorstel goed om het stierenvechten als 'immaterieel cultureel erfgoed' aan te merken. Hierdoor kan het stierenvechten in Frankrijk zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco terechtkomen. Unesco zal daar nog over beslissen.
Het stierenvechten werd in Frankrijk halverwege de 19de eeuw in de vier zuidelijke regio's geïntroduceerd. Vooral Nîmes en Arles zijn beroemd om de bloedige evenementen.
Een jaar geleden verbood Catalonië als eerste Spaanse regio het stierenvechten.