NOS NieuwsAangepast

Commotie Innocence of Muslims nu ook Europese rel

De rel rond de controversiële film Innocence of Muslims heeft de top van politiek Europa bereikt. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz uitte felle kritiek op de Amerikaanse film, waarin de profeet Mohammed wordt bespot. Dat kwam hem op zijn beurt op forse kritiek te staan van onder meer de PVV-delegatie in het Europees Parlement. Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen heeft de woorden van Schulz scherp veroordeeld.

Wat zegt Schulz?

"We zijn het erover eens dat dit soort godslasterlijke films veroordeeld moeten worden. Ik veroordeel niet alleen de inhoud, maar ook de verspreiders van zo'n film, die enorm vernederend is voor veel mensen over de hele wereld."

Reacties

Laurence Stassen (Europarlementariër PVV):

"Schulz moet vertrekken. Hij heeft zijn geloofwaardigheid verloren door partij te kiezen voor moslims. Hij heeft met zijn kritiek volstrekt in strijd met de vrijheid van meningsuiting en expressie gehandeld. Hij heeft als parlementsvoorzitter zijn respect verloren."

Hans van Baalen (Europarlementariër VVD):

"Schulz had deze video en de distributie daarvan nooit mogen veroordelen. Hij had onverkort moeten opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Alleen een onafhankelijke rechter mag op basis van de wet grenzen stellen aan die vrijheid."

'Geen aanval op vrijheid van meningsuiting'

In een reactie op de commotie benadrukt de woordvoerder van Schulz dat de voorzitter woensdag ook de gewelddadige protesten tegen de film 'ondubbelzinnig' heeft veroordeeld. Schulz deed zijn uitlatingen over de Mohammedfilm op een persconferentie na een ontmoeting met een delegatie uit de Arabische Golfregio.

Helaas is slechts een deel van de persconferentie uitgezonden, zegt de woordvoerder. Hij benadrukt verder dat het uiten van kritiek op een film die de moslimprofeet Mohammed bespot, geen aanval is op de vrijheid van meningsuiting.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl