NOS NieuwsAangepast

Wisconsin mag cao's niet verbieden

Een rechter in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een wet ongeldig verklaard die cao's voor ambtenaren verbiedt. De rechter verklaarde de wet nietig en zei dat die in strijd is met de Amerikaanse grondwet.

De ambtenarenbonden in Wisconsin zien de uitspraak als een overwinning. De wet was doorgedrukt door de conservatieve Republikeinse gouverneur Scott Walker. Die heeft gezegd dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat. Hij noemde de rechter "een linkse activist".

Walker vindt een verbod op cao's noodzakelijk, omdat de staat en de lokale overheden moeten bezuinigen. In de wet staat ook dat ambtenaren en leerkrachten meer moeten betalen voor hun ziektekostenverzekering en pensioen.

Hoger beroep

De wet is ondanks felle protesten al meer dan een jaar van kracht in Wisconsin. Tegenstanders hebben in juni geprobeerd de gouverneur af te zetten, maar Walker wist zijn positie te behouden.

Het is onduidelijk of de wet van kracht blijft totdat het hoger beroep is behandeld. De vakbonden weten daardoor nog niet of ze weer kunnen gaan onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden voor bijvoorbeeld docenten en gemeente-ambtenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl