NOS NieuwsAangepast

Libië niet meer heetste plek

Libië is niet meer de heetste plek op aarde. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) haalde een streep door het record dat precies 90 jaar geleden werd gevestigd.

Op 13 september 1922 werd zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Tripoli een temperatuur van 58 graden Celsius gemeten. Dat gebeurde op het land van een Italiaanse boer in al-Azizia. Hij hield een dagboek bij waarin hij dagelijks de minimum- en maximumtemperatuur opschreef.

Niet geoefend

Maar hoe en met welke thermometer hij de metingen precies deed, is niet bekend. De gegevens zijn daardoor volgens een onderzoekscommissie van de WMO niet betrouwbaar.

De man was waarschijnlijk een onervaren onderzoeker die niet geoefend was in het gebruik van het geschikte instrumentarium. Volgens de WMO zou de temperatuur die hij heeft gemeten ongeveer 7 graden te hoog zijn uitgevallen.

Nu het record in Libië is geschrapt, is Death Valley in de Amerikaanse staat Californië voortaan de heetste plek op aarde. Daar werd het in Furnace Creek op 10 juli 1913 57 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl