NOS NieuwsAangepast

Resten Richard III mogelijk terecht

Britse archeologen hebben onder een parkeerplaats in de stad Leicester menselijke resten ontdekt die mogelijk van koning Richard III zijn. Op die plek stond ooit de kloosterkerk waar de koning na een veldslag werd begraven.

"We zeggen niet dat we Richard III hebben gevonden", waarschuwde een woordvoerder van het onderzoeksteam. "Maar dit skelet heeft wel kenmerken die verder onderzoek rechtvaardigen."

Zo werd tussen de ruggewervels van het skelet een pijlpunt ontdekt. Ook vertoont de gevonden schedel een wond die zou kunnen zijn toegebracht tijdens een veldslag. Richard kwam om tijdens de Slag bij Bosworth in 1485, waar hij zijn troon probeerde te verdedigen tegen Henry VII.

Gebocheld

Daarnaast blijkt dat de man leed aan scoliose, een vervorming van de ruggegraat. Richard was volgens historische bronnen ook misvormd en wordt in het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare vaak als gebochelde gespeeld.

De wetenschappers gaan nu het dna-materiaal van de vondst vergelijken met dat van een afstammeling van de zus van Richard. Dat onderzoek kan 12 weken duren. Als de resten inderdaad van de vorst zijn, zal hij een koninklijke begrafenis krijgen in de kathedraal van Leicester.

In het harnas

Richard III was de laatste Engelse monarch die in het harnas overleed. Hij ging de geschiedenis in als een misvormde tiran die op brute wijze over Engeland heerste. Dat beeld is vooral bepaald door de werken van William Shakespeare en de meeste historici zijn het erover eens dat het beeld niet klopt.

Richard regeerde van 1483 tot 1485 en hij was de laatste vorst van het Huis Plantagenet, de dynastie die in de Late Middeleeuwen over Engeland regeerde. Na de Slag bij Bosworth besteeg zijn grote rivaal Henry de Engelse troon, als de eerste Engelse vorst van de Tudor-dynastie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl