Vijf miljoen voor Jeroen Bosch-jaar
Het kabinet heeft 5 miljoen euro uitgetrokken om de viering van het Jeroen Bosch-jaar luister bij te zetten. In 2016 is het 500 jaar geleden dat de schilder overleed.
Staatssecretaris Knapen maakte bekend dat de helft van dat bedrag van zijn departement (Buitenlandse Zaken) komt, de andere helft komt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het Jeroen Bosch jaar wordt groots aangepakt. Allereerst is er de Bosch-tentoonstelling in het voorjaar van 2016 in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Er wordt gerekend op zo'n 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Daarnaast zijn er in andere plaatsen in Nederland tentoonstellingen over de schilder.
Vernieuwer
Verder worden er in Nederland en in het buitenland Jeroen Bosch-festivals georganiseerd en ook zullen er verscheidene theaterstukken over de kunstenaar worden opgevoerd.
Jeroen Bosch, ook bekend als Jheronimus of Hiëronymus werd rond 1450 geboren. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste schilders van de Noordelijke Renaissance. Bosch was een vernieuwer van de toenmalige beeldtraditie.
Paradijs
Hij had een unieke manier om angst, afschuw, zonde en rampen uit te beelden. Veel van zijn werken staan bol van de symboliek en het kan uren duren voordat een museumbezoeker alle grappen en verhalen heeft ontdekt die Bosch heeft geschilderd.
Tijdens zijn leven was hij al een beroemdheid. De Habsburgse vorst Filips de Schone gaf hem rond 1482 opdracht een drieluik te maken over het laatste oordeel. Het is één van de bekendste werken van Jeroen Bosch. Op het linkerpaneel is het paradijs te zien, in het midden het laatste oordeel en rechts is de hel afgebeeld. Geen enkele tijdgenoot van Bosch had dit onderwerp op zo'n intrigerende, beklemmende en originele manier kunnen uitbeelden.