NOS NieuwsAangepast

Benzineprijs dicht bij record

De gemiddelde prijs voor een liter Euro 95 is gestegen naar 1,877 euro. Daarmee is de prijs minder dan een cent verwijderd van het record van 1,886 euro van april dit jaar. De prijs van diesel heeft onlangs al een nieuw record bereikt van 1,529 euro per liter. Dat blijkt uit cijfers van UnitedConsumers.

De benzineprijs stijgt mee met de olieprijs. Na een dip in juni is olie weer duurder geworden, onder meer door spanningen rond Syrië en Iran, grootscheepse onderhoudswerkzaamheden aan olieplatforms op de Noordzee en door orkaan Isaac die over de Golf van Mexico trok.

De gemiddelde landelijke adviesprijs van benzine gaat richting recordhoogte, maar dat betekent niet dat consumenten ook allemaal die prijs aan de pomp betalen. Veel pomphouders proberen klanten te trekken met kortingen. En onbemande pompstations zijn in de regel een paar cent goedkoper dan bemande.

Benzine-app

Appmakers springen handig in op die prijsverschillen, door met smartphone-apps te komen waarmee je in een oogopslag kunt zien waar in de buurt benzine het goedkoopst is. Apps als Benzine-Jip, Directlease Tankservice, Athlon Brandstofprijs en Travelcard Station Locator zijn bij elkaar al bijna een half miljoen keer gedownload. Martijn van Paassen van Benzine-Jip zegt dat de app vooral vaak gedownload wordt wanneer de benzineprijs stijgt.

Door de slechte economische omstandigheden en het hoge prijspeil verbruiken consumenten en ondernemingen minder brandstof dan in het verleden. Daar komt nog eens bij dat auto's steeds zuiniger rijden. En dat terwijl het aantal benzinestations in Nederland al jarenlang ongeveer gelijk blijft, zo rond de 4200.

Binnen de branche wordt er dan ook rekening mee gehouden dat er de komende tijd benzinestations zullen verdwijnen. "Uiteindelijk zal het aantal afnemen omdat de kosten van exploitatie hoog liggen. En de prijsconcurrentie is erg hoog", zegt Peter Eilander van Tinq, een keten van onbemande stations. Pomphouders verdienen aan de verkoop van een liter brandstof gemiddeld maar zo'n 5 cent. De rest van de opbrengst gaat naar olieproducenten, distributeurs en de overheid in de vorm van BTW en accijnzen.

Onbemande tankstations

"Ik verwacht dat de klappen de komende jaren gaan vallen. Want er staan ondernemers behoorlijke investeringen te wachten. Ondergrondse tankinstallaties moeten om de zoveel jaar gekeurd worden. Als je dan een nieuwe moet installeren, is dat een investering van een ton of meer. Kleine pomphouders die last hebben van een dalende verkoop zullen dan vaak besluiten om te stoppen", zegt Arjan Sietsema van Brand Oil, dat zowel bemande (Brand Oil) als onbemande (Amigo) tankstations exploiteert.

Mede door de felle prijsconcurrentie worden steeds meer bemande tankstations omgebouwd tot onbemande. Door lagere kosten zijn onbemande stations goedkoper. In 2003 waren er nog 575 onbemande tankstations, nu zijn dat er 1498. Tegelijkertijd is het aantal bemande stations gedaald van 3661 naar 2717, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Petrolview.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl